Губим деца в катастрофи, държавата е безпомощна

Майките на загинали на пътя деца излязоха отново на протест с искане за криминализиране на всеки отказ на шофьорите да бъдат тествани за алкохол и наркотици.
„Държавата не само не може да се пребори с джигитите, а остава безпомощна. Убиецът на Филип не само не е намалил, а е ускорил, за да мине през него и да продължи. Спира много по-късно. Всичко това е заради бездействието, политиците не искат да се справят с този казус. Вече сме над 100 семейства. Чакат между 2-3 години автотехнически експертизи. От години се борим да се криминализира още първият тест, цената я плащат нашите деца“, заяви в „България сутрин“ Петя Иванова от „Ангели на пътя“, която губи детето си в пътен инцидент.

По думите ѝ убийците на пътя продължават си живота, както и преди да убият децата им – работят, забавляват се, купуват си нови коли.

„Наясно ли са всички политици, че децата ни умират с пълно съзнание, че това са последните им мигове?! В последните секунди в живота си знаят, че умират между смачкани ламарини и поемат последна глътка въздух без любимите си хора. Изчезваща нация сме, а оставяме децата ни да бъдат премазвани“, настоя Иванова.

Мария Сулинаджиева от „Ангели на пътя“, която е загубила дъщеря си в катастрофа, посочи пред Bulgaria ON AIR, че година и 4 месеца са чакали експертизата.

„Самата преписка е дадена за доклад на прокурор, очакваме да ни запознаят с материалите и да бъде насрочено делото. Извършителят е на свобода срещу 2000 лв. гаранция. Разхожда се, предполагам и че работи“, сподели тя.

„Искаме да се категоризира като умишлено престъпление всяко действие на водач, който се качи зад волана под въздействието на наркотици и алкохол или има превишение на скоростта над 50 км/ч“, подчерта Сулинаджиева.

Според Петя Иванова трябва да се вдигнат минималните наказания и да нямат право на условни присъди.

„Да има обществено полезен труд – да ходи в моргата, да ходи в „Пирогов“ и да обслужва пострадали при ПТП“, настоя тя и призова известните личности да се замислят, когато се качват зад волана пияни.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/04/11/gubim-deca-v-katastrofi-dyrjavata-e-bezpomoshtna.604083

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене