Лекари липсват в областния център, в Разлог и в град Сандански. Причината е че дипломираните млади специалисти масово избират да работят в чужбина или пък слаб мениджмънт на ръководствата.

Болниците в Разлог и Сандански – липса на доктори, куп проблеми и липса на решения….

Лекари липсват в областния център, в Разлог и в град Сандански. Причината е че дипломираните млади специалисти масово избират да работят в чужбина или пък слаб мениджмънт на ръководствата. Повечето от лекарите, които работят в болничните заведения в областта, са в пенсионна възраст, които пък не толерират младите.

Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог е с 10 отделения. В тях работят 46 лекари специалисти. Заради липсата на млади колеги, които да започнат работа в болницата лекарите тук понякога работят без почивни дни. Голяма част от тях са в пенсионна или пред пенсионна възраст.

Необходимост от кадри има в отделението по хирургия и в отделението по вътрешни болести, а като говорим вътрешни болести, тясна специализация неврология, гастроентерология, ендокринология. Естествено, навсякъде кадровият дефицит е наличен, коментира д-р Радка Божикова – временно изпълняващ длъжността на управител на МБАЛ-Разлог.

Болницата в Разлог обслужва населението на 4 общини. Разлог, Якоруда, Белица и Банско. Натоварването е голямо, тъй като лечение тук търсят и много туристи през зимата в Банско.

„Много трудно се издържа – липса на свободно време, болницата работи съвместно със спешния център, като дежурствата трябва да се покриват и към болницата и като консултации към спешен център. Натовареността е много голяма“, разказва д-р Божикова.

Липсата на лекари, които да специализират в лечебното заведение се дължи на това, че младите избират да работят в чужбина или по големите градове у нас заради по-високите възнаграждения.

Оборудването с модерна апаратура от ново поколение също е важно за всяка болница, но не е достатъчно, признава д-р Радка Божикова. Недостигът на лекари и медицински специалисти и тук е болезнен проблем. По-голямата част от екипа е в пенсионна възраст, младите трудно идват или се задържат в малкия град, но това не отказва ръководството на лечебното заведение в мисията му да гарантира здравните грижи за населението от четирите общини в Разложката котловина, така че те да не са част от тъжната реалност, която наричаме медицински туризъм.

„Трудно е човек да пътува. Трудно е, когато отива на непознато място. Пациентите винаги са предпочитали да бъдат обслужвани там, където са родени“, отбелязва още д-р Радка Божикова. Тя изразява надежда повече млади лекари да се връщат в региона.

Междувременно, в началото на миналата година вр.и.д. управител на разложката болница д-р Радка Божикова бе проверена за евентуален конфликт на интереси по сигнал на пловдивско сдружение за защита на трудови и граждански права. Писменият сигнал бил адресиран до председателя на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, която го насочила към местната комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Председател на комисията е общинската съветничка Мария Крънчева, която свикала заседание, за да запознае колегите си.

„В сигнала се твърдеше, че д-р Божикова не е подала декларация за имущество и интереси, както и декларация за несъвместимост, което е задължително по чл. 35, ал.1 от Закона за КПКОНПИ за лица, заемащи висши публични длъжности. Тъй като сигналът беше с нужните реквизити, извършихме проверката, която установи, че твърденията са неверни. Д-р Божикова е подала декларации в законовия срок“, заявява тогава  Мария Крънчева.

Припомняме, че д-р Радка Божикова е назначена за вр.и.д. управител на МБАЛ – Разлог през ноември 2022 г. с решение на ОбС като компромисен вариант след разгорещени дебати. На извънредната сесия предложението на конкурсната комисия за болничен шеф да бъде назначен Янко Кочев бе отхвърлено заради бурно несъгласие от страна на лекарите, които подкрепяха дългогодишния си шеф д-р Божидар Велев.  Д-р Божикова пое ръководството на болницата от 18.11. 2022 г. до приключване на нов конкурс за избор на ръководител на МБАЛ – Разлог. Дотогава тя е завеждащ на АГО в болницата и на нейно място е  назначен друг лекар. Като гинеколог обаче тя има и частен кабинет и за да не прекъсне лекарската си практика, на декемврийската сесия общинските съветници взимат решение, с което й дават картбланш да продължи да преглежда пациенти.

 

Масово в обществото има неразбиране откъде идват високите доходи на болничните директори. По закон техните заплати не са неограничени и са обвързани с доходите в конкретното лечебно заведение, което ръководят.

Съгласно договорите им за управление, директорите на държавните и общинските болници получават заплати между 4000 и 15 000 лева на месец, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Много от болничните директори обаче освен управители на лечебните заведения, са и действащи лекари, които получават пари за работа по клинични пътеки, отчисления от таксите за избор на екип, пари за участие в клинични изпитвания, хонорари от фармацевтични компании, преподавателска дейност и др. или пък развиват паралелно практика в частен кабинет.

Така доходите им могат да достигнат и до 50 000-60 000 лева на месец и дори повече. Такива доходи, впрочем, получават и други водещи лекари, чиито заплати обаче не са публично известни, тъй като не заемат директорски постове.

Високите доходи от по няколко десетки хиляди лева на месец на директорите на отделни болници в страната отново са във фокуса на общественото внимание и предизвикват възмущение за неравенствата в здравната системата. Докато едни се къпят в охолството на скъпи имоти, коли и милиони в банковите сметки, други едва изкарват средния за страната доход.

 

Директорът на общинската МБАЛ в Разлог д-р Радка Божикова декларира 17 имота – 4 къщи, 4 парцела и 4 селскостопански сгради в Разлог и пет апартамента в Благоевград – повечето по наследство. Два са по договор за гледане.   Вписала е 1 007 385 лв. налични от заплата и наследяване, а също така банков влог от 352 049 лв.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене