Проф. Ангелов: Не е време за правене на политика, нито за празници

Не е време нито за правене на политика, нито за празници, Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на редовния брифинг на здравните власти относно разпространението на коронавируса у нас.

„Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграване с политиката, опирайки се на български обичаи и традиции, в момента е нелепо, защото всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците, или с преследване на политическите си амбиции. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани”, подчерта здравният министър

Здравните власти все пак отчитат изключително положителен ефект от въведените мерки. Страната ни е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на трето по смъртност. Враца, Русе и Варна са областите с най-висока заболеваемост. Забелязва се тенденция за намаляване на случаите в три области – Кърджали, Разград и Габрово.

7913 е броят на ваксинираните българи. 55,39% от ваксинираните са лекари, 20,4% – са професионалисти по здравни грижи, 15.31% – помощен персонал, 8,09% – други.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери още здравният министър. Поръчани са 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. На 11 януари ще бъдат доставени символично 2 000 дози.

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. Очаква се доставката да бъде направена през следващата седмица. А в „Булбио” вече е създадена организация за съхранението и разпределението й. До края на месеца се очаква и нова доставка на ваксини на Pfizer. Очаква се да бъдат доставени още 70 000 дози.

До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от информационната система относно COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, обяви доц. Ангел Кунчев. По-рано през деня кмета на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичая да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

“Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. Предстои в понеделник среша с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици”, обясни проф. Ангелов.

Относно разследването на NOVA, което показа как се търгува в кръвна плазма, здравният министър подчерта, че ще се съдейства по всякакъв начин на прокуратурата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене