Петима българи ощетили Великобритания с £50 милиона в „най-голямата измама“ на Острова

Петима членове на организирана банда бяха осъдени за това, което беше описано от Кралската прокуратура (CPS) като най-големия случай на измама с облаги в Англия и Уелс.

Бандата от три жени и двама мъже – всички българи, е отправила хиляди измамни претенции към Universal Credit за период от четири години и половина.

Всеки от тях призна, че е откраднал повече от £50 милиона в лондонския Wood Green Crown Court. Те също признаха и за престъпления за пране на пари.

Според CPS бандата – Гюнеш Али, 33 г., Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., и Патриция Панева, 26 г., са направили хиляди неверни заявления за Universal Credit, използвайки или реални хора, или отвлечени самоличности.

Тези твърдения бяха подкрепени от набор от фалшиви документи, включително фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

Ако исковете им са били отхвърляни, измамниците опитвали отново и отново, докато не бъдат удовлетворени, каза CPS.

Разследването идентифицира три „фабрики за обезщетения“ в района на Wood Green в северен Лондон, откъдето произхождат многократни фалшиви твърдения за обезщетения. Фирмите твърдят, че помагат на хората да получат национален осигурителен номер и обезщетения, на които имат право.

Установено е обаче, че след като кандидатите са направили своите претенции за облаги през тези три източника, те са ги оставили в ръцете на организираната престъпна група.

След като исковете са направени, парите са изпрани с множество банкови сметки или теглени в брой.

Фалшивите искове са направени между октомври 2016 г. и май 2021 г.

Специализираният прокурор на CPS Бен Рийд каза, че случаят е „най-мащабното наказателно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“.

„Тези обвиняеми са се заговорили да извършат измама в промишлен мащаб срещу универсалната кредитна система“, каза той, цитиран от BBC. „Подавайки хиляди неверни твърдения, организираните престъпници са придобили държавни средства, предназначени да защитят и помогнат на най-уязвимите хора в нашето общество.“

Министерството на труда и пенсиите (DWP) заяви, че бандата е откраднала £53,9 милиона, като е използвала „сложна комбинация от легитимни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на обезщетения, когато не са“.

Когато бандата най-накрая беше арестувана през май 2021 г., бяха открити стотици подправени или фалшиви документи, както и пачки с пари – някои натъпкани в куфари – автомобил Audi и дизайнерски стоки, включително очила, часовници и якета, каза CPS.

Един член на бандата, Али, избяга в България, след като беше освободен под предупреждение от полицията и трябваше да бъде екстрадиран обратно във Великобритания.

Али, Николова, Стоянов, Тодорова и Панева трябва да бъдат осъдени на 28 май в Wood Green Crown Court.

Държавният секретар по труда и пенсиите Мел Страйд похвали сътрудничеството между CPS и DWP.

„Тези присъди подчертават нашия ангажимент да защитаваме парите на данъкоплатците. Съвсем правилно и честно е да изправим тези, които крадат от обществената кесия, пред правосъдието“, каза той.

Универсалният кредит е основното социално обезщетение в Обединеното кралство и в момента е поискано от 5,8 милиона души – смесица от хора както на работа, така и безработни.

Когато беше пуснат през 2013 г., правителството каза, че дизайнът му ще намали измамите и грешките в системата за социални грижи.

Но тъй като ползата беше предоставена на повече ищци, нивата на измами се увеличиха, достигайки своя връх по време на пандемията, когато правилата, които ищците трябваше да спазват, бяха облекчени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене