ЛРС-Гоце Делчев – В юбилейната година – аналитично и градивно

Осемдесет делегати от 28-те ловни дружинки на ЛРС „Сокол 1914“ в Гоце Делчев проведоха своето го­дишно общо събрание в залата на Ловния дом в града.

Атмос­ферата беше приповдигната заради забележителния факт, че местното ловно дружество тази година отбелязва своята 110-годишнина. По утвърдена традиция със ставане на крака и на фона на химна на Репу­блика България и марша на го­цеделчевските ловци в залата беше внесено ловното знаме на сдружението.

Събранието беше открито от председателя на ЛРС-Гоце Делчев Валери Сарандев, който шес­ти мандат е начело на една от най-големите ловни организа­ции в Югозапада.

Във встъпи­телното си експозе той отбеля­за важни моменти от историята на дружеството и това, че ловците от региона са се утвърдили като уважавана и авторитетна обществена ор­ганизация.

Гости на събитието имаше от общината, местните полицейски и гранични служби, от трите държавни горски сто­панства в региона.

В отчетния доклад на пред­седателя на управителния съвет бяха отбелязани най-ва­жните аспекти от изпълнението на годишната програма, в кои области напредъкът трябва да се доразвива в името на дал­новидна ловностопанска по­литика. Това е в интерес както на хората упражняващи този спорт, така и в името на опаз­ването и възпроизводството на дивечовите запаси в ловните полета.

В изказванията по отчета и доклада на Контролния съвет делегатите откровено и със загриженост изразиха своята позиция по някои от повдигна­тите теми. С тревога и призив за мерки от дружинката в село Брезница предложиха коорди­нирано да се вземат решения за ограничаване достъпа до ловните полета на практику­ващите офроуд през активния ловен сезон и размножителния период на дивеча.

В някои от изказванията беше отбеляза­но, че за преодоляването на занижените резултати в бор­бата с хищниците е нужна не само административна моби­лизация и настойчивост, но и по-осезателни парични поощ­рения за отстрелян хищник и за тази стимулираща премия принос да имат ловното сдру­жение и горските стопанства, които са реалният собтвеник на дивечовото богатство.

Беше изразено задоволство от фа­кта, че се предвижда изграж­дането на съвременен, със всички екстри, ловно-стрелко­ви комплекс недалеч от града. Постъпи и предложение по по­вод 110-годишнината да бъде издадена рекламно-информа­ционна брошура за историята на ловното дружество.

В предложената програма за ловностопанските дейности има амбициозни, но изпълними задачи – ефективност в борба­та с бракониерството, непримирима битка с хищниците, непрекъснато подобряване на хранителната среда, зарибя­ване на реки и водни площи, разселване на пернати, зале­сяване на диворастящи плодни дръвчета, участие в национални и международни проекти по опазването и мониторинга на дивеча и пр.

Юбилейният ло­вен събор на сдружението да се проведе в м. „Попо­ви ливади“ на 6 юли съвместно със сдруженията в Сандански и Петрич.

Кузман ПЕТРОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене