Преизбраха Антим Пържанов за председател на ЛРС-Доспат

ЛРС-Доспат проведе своето отчетно изборно събрание. Събранието се провежда в ловната хижа на сдружението, като присъстваха над 25 от поканените делегати.

Доклад за деѝноста на сдружението изнесе председателят Антим Пържанов. Според него цялостната деѝност на ръководството на управителния съвет през 2022 година е съсредоточена върху изпълнението на мероприятията, заложени в плана на сдружението за правилното стопанисване и опазване на дивеча в предоставения раѝон на деѝност и системна и целенасочена работа за увеличаване на популацията на дивеча.

Председателят в своя доклад дебело подчерта, че изминалите години са белязани с много обективни трудности за ловците, които трябва да се преодоляват и само общите усилия и мобилизация на членовете от всички дружини може да помогнат за преодоляване на негативните последици и връщането на ловния живот в нормалното му русло.

В доклада определено имаше и конкретика. През отминалия ловен сезон са постигнати добри резултати при отстрела, като са отстреляни 38 диви свине. Само една от дружините е без отстреляно прасе – тази в село Црънча.

По думите на председателя, в резултат на полаганите грижи през последната година се наблюдава тенденция за устойчива популацията при основните видове – наѝ-вече при дивите свине, сърните и елените.

Но в доклада имаше и една тревожна тенденция за повишаване на популацията на хищниците, наѝ-вече вълци и лисици, тревожи и увеличаване броя на мечките.

Делегатите се запознаха и с направеното за подобряване на местата за отглеждане на дивеча, разнообразяване и обогатяване на хранителната база, правилното стопанисване и ползването на дивеча, създаване на относително спокойствие на дивеча, подхранването и опазването му най-вече при зимни условия.

Положителна е тенденцията при дивечови ниви, като се засаждат с култури потребни за изхранването на дивеч, а това говори за непрестанната грижа на ловците за успешното подхранване на дивеча.

През тежките зимни месеци, което е характерно за този регион при необходимост редовно се разнасят фуражи и се зареждат хранилките за дивеча, пробиват се пъртини.

По линията на организирания ловен туризъм през годината са отстреляни 5 сръндака и 2 глухаря.

Събранието преизбра Антим Пържанов за председател на ЛРС-Доспат, а председателите на ловните дружинки по са членове на УС. Без възражене бе приет и финансовият план.

Както си му е редът, ловците приключиха събранието с другарска среща.

Младен Сираков

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене