Ще отвори ли плажът в Благоевград през лятото на 2024 г.

Ще заработи ли откритият плаж в Благоевград през наближаващото лято 2024 г., това е въпросът, който си задават благоевградчани от началото на годината, когато стартираха доброволчески акции за почистване на района и за набиране на средства за ремонт. Последно организирани бригади имаше в началото на априлската ваканция, а двигател на идеята да се разчистят боклуците в района на някогашния Аквапарк е на американеца от Тексас Джими Хорн, който със съпругата си българка и трите им деца живеят в Благоевград . Той и арх. Ралица Каперска през януари направиха  първите доброволчески акции за разчистване на района след разговор с кмета Методи Байкушев и получено разрешение за достъп до общинската територия. От общинското звено „Чистота“ също отпуснаха хора и контейнери, а с времето се включиха още десетки доброволци.  Последваха акции за набиране на дарения, а от  постери „Да съживим Аквапарка“ стана ясно, че целта е събирането на 80 000 лв. за ремонт на 4-те циркулационни помпи, за смяна на изгнилия покрив на съблекалните и за ново покритие на басейна.

Задействаната от Дж. Хорн акция за набиране на средства срещу значки- плочки от басейна и чрез предварителна продажба на билети с незнайно как и от кого определена тарифа от 12 лв. за ден и 50 лв. за 5 дни, обаче провокира много въпроси у благоевградчани. Организаторите на кампанията побързаха да обявят, че на три пъти са внасяли  по сметката на общината 331.06 лв., 172.72 лв. и 1605.00 лв., но гафът с нерегламентираната предварителна продажба на билети принуди кмета да им напомни, че става въпрос за общински обект, с който единствено общината може да се разпорежда.

С наближаване на летния сезон реализацията на идеята тази година благоевградчани да могат да ползват  плажа все повече се отдалечава. На въпрос на „Струма“ каква е визията на общината за открития плаж кметът М. Байкушев бе откровен, че на този етап общината не разполага със средства да оперира сама обекта. Той разкри, че има заявен интерес от бизнесмени за концесия, но подготовката на документите също изисквала солидни вложения, каквито в момента община Благоевград не може да отдели предвид критичното финансово състояние.

Плажът в Благоевград стои затворен и се руши вече 6 години. Общинският обект

бе отдаден на концесия от ОбС по време на управлението на кмета Лазар Причкапов през 2005 г. с 30-годишен договор до 2035 г. първоначално с фирма на бизнесмена Николай Галчев, прехвърлен впоследствие на бившата му кранистка и дългогодишна служителка Елена Петрова Таскова.

През август 2020 г. д-р Теодор Велчев, който по това време бе общински съветник и председател на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол, настоя спешно да се разгледа концесията на Аквапарка, която тогава бе все още действаща, но общинският обект пустееше и видимо не се обгрижваше от никого. Сериозните му притеснения бяха породени от факта, че Аквапаркът тъне в разруха, а концесионерът бе влязал  в процедура на ликвидация, което означава, че общината, респективно благоевградчани, с години щяха да чакат да си върнат някогашното любимо място за плаж и забавление.

Концесията с „Аквапарк“ ЕАД бе прекратена на 29.01.202 1г. с 27 гласа „за“, 3„против“ и 4 „въздържал се“ с около 3,5 млн. лв. загуби за общината. Екскметът Илко Стоянов предложи на обществено обсъждане идея за изграждане на модерен общински спа комплекс с минерална вода на мястото на бившия Аквапарк, като проектът визираше и разширяване на района до парк Бачиново с изграждане на множество площадки за спорт и релакс със заем от 17 млн. лв., но срещна сериозен отпор от настоящия градоначалник М. Байкушев и съмишленици, които настояха за референдум по темата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене