Служебният социален министър зарадва пенсионерите

Няма риск за предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 11% по така нареченото швейцарско правило за великденските добавки

Няма риск за предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 11% по така нареченото швейцарско правило заради изплащането на великденски добавки. Това увери служебният социален министър Ивайло Иванов на церемонията по предаване на властта в министерството.

„Няма риск за увеличението, тъй като те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Сумата, за която се говори – около 40-50 милиона, не може да е в риск на система, която обслужва 24 милиарда лв., така че това не може да е риск за системата на Националния осигурителен институт“, каза той.

 

Преди дни парламентът прие на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС и ДПС промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване – за изплащане на великденски добавки от 75 лева на пенсионерите с пенсия под линията на бедност от 526 лева. За целта са необходими 40 милиона лева.

Междувременно от БСП внесоха между първо и второ четене предложение за диференцирани великденски добавки за всички пенсионери, като за тези с пенсия до линията на бедност сумата да е 100 лева, а за останалите – 50 лева. За подобни добавки са нужни 130 милиона лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене