Наздравици в Делчево! Гърци и нашенци мерят кои ракии и вина са по-по-най

Пивко ще е времето днес в гоцеделчевското село Делчево. В китното населено място, кацнало в Пирин планина, ще се проведе конкурсът за най-хубави вина и ракии. Тази година има масово участие на гърци. 30 от общо над 80-те проби са от майстори на еликсира от южната ни съседка – Като Неврокопи, Кавала, Серес. Те ще се опитат да спечелят наградите в надпреварата.

Има участници и от Сухиндол, но най-много, разбира се, са от Неврокопския край. В журито пък са 20 опитни дегустатори, които в 14,00 часа ще започнат да отварят омайните напитки и да ги оценяват. В няколко категории ще е битката между производителите на градусовите продукти.

Те ще се съревновават за най-качествено червено вино, реколта 2021 г., както и за червено вино, направено преди 2021 г. Ще се оценяват още най-хубавото розе и най-пивкото бяло вино. Най-меката бяла ракия, най-красиво оцветената и вкусна ракия и най-ароматизираната „огнена вода” също ще очакват мнението на дегустаторите.

„Гърците са много добри производители на ракия и вино. В предишни конкурси са печелили много отличия. Наградите за победителите са купи и грамоти. След официалната част ще седнем всички на обща трапеза и ще опитаме от еликсирите”, сподели кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене