В ЦЪРКВАТА „СВ. БЛАГОВЕЩЕНИЕ“ В РАЗЛОГ можете да видите нещо невиждано….

Църквата, разположена в сърцето на град Разлог, е една от най-хубавите в Югозапада – просторна, цветна и светла. Основно реставрирана е през 2015г. Местните хора обичат храма и го подреждат като свой духовен дом. Така пред икони и светини са натъкмени ръчно плетени и бродирани дарове, цветя и поклони.
Църквата „Св. Благовещение“ е осветена през 1939г. Извисяваща се със своите бели куполи, тя естествено се вписва в градския пейзаж. Историята по съграждането е дълга, съпътствана от всички перипети в историческата съдба на Пиринска Македония и Мехомия /старото име на град Разлог, носено до 1925г./

Инициативата за нейното построяване е на иконом Никола Ангелов.
През 1909 година търговецът Никола Каназирев дарява на Мехомийската българска община нива за построяване на нова църква. След освобождението на Разлога в 1912 година, е създаден инициативен комитет за изграждане на новия храм, подпомогнат от местната власт.
Цялостното изографисване на църквата приключва в края на 90-те години на ХХ век.
Заслужава си да се видят свежите стенописи по църковните стени. Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.


Заслужава си да видите и високата 26м камбанария (колкото Хрельовата кула в Рилския манастир), както и да чуете 3-те камбани с общо тегло 493кг. Като най-голямата е 300кг, средната – 118кг, а малката – 75кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени Ре, Фа и Сол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене