Правят пазар за милиони в Сандански

Над 11 млн. лв. ще бъдат инвестирани за първи етап на изграждането на нов общински пазар с подземен паркинг и реконструкция и ремонт на водопроводните мрежи в селата Склаве и Катунци.

Споразуменията за етапното финансирането на трите ключови проекта бе подписано в МРРБ от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов и министъра на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков. Преди две седмици бяха разписани още четири инфраструктурни проекта, които ще бъдат финансирани и чиято реализация е ключова за благоустройството на градската среда.

Проектите, за които бяха подписани новите споразумения са:

Изграждане на нов общински пазар и паркинг. Споразумението за изграждане на нов общински пазар е в размер на 3 500 000 лв., като етапно изпълнение на проекта, който е с обща стойност 7 434 820 лв. Инвестиционният проект включва:-Нова функционална сграда;-15 бр. вътрешни и външни търговски площи;-19 обособени площи за продажба на земеделски продукти;-Подземен паркинг;-Административни помещения;-Кафе-аперитив;-Достъпни маршрути и пешеходни пространства за производители, търговци иклиенти;-Асансьор, както и специални рампи и площи за достъп на хора с увреждания;-Монтиране на фотоволтаична система на покривната конструкция с цел енергийната ефективност на сградата;-Оборудване на станция за зареждане на електрически автомобили.

Реконструкция на водопроводна мрежа на село Склаве. Споразумението включва финансиране на първи етап на проекта в размер на 4 373 072 лв. от общата стойност – 7 706 820 лв. По проекта ще бъдат реализирани следните строително-ремонтни дейности:

-Поетапна подмяна на водопроводната мрежа;-Обновяване на пътната настилка.

Реконструкция на водопроводната мрежа на село Катунци. Споразумението включва финансиране на първи етап на проекта в размер на 3 317 520 лв. от общата стойност – 12 332 520 лв. По проекта ще бъдат реализирани следните строително-ремонтни дейности:-Поетапна подмяна на водопроводната мрежа;-Обновяване на пътната настилка.

Реализирането на проектите е изключително важно за подобряването на градската среда и цялостното благоустройство на Сандански и общината.

С промяната на облика на Градския пазар ще се реши един дългогодишен проблем за местните търговци и всички жители, които посещават ежедневно общинския пазар. Цялостното му обновление и осигуряването на подземен паркинг, ще го превърне в зона за търговия, която да отговаря на всички национални и европейски изисквания.

Мерките за реконструкция на водопроводните мрежи в Склаве и Катунци са изцяло насочени към трайно решаване на един от основните проблеми с амортизираната ВиК мрежа. Поетапната подмяна на водопроводните съоръжения в населените места ще ограничи честите аварии и ще подобри жизнената среда и условията за живот на жителите им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене