Приключи образователната мобилност на група ученици от две специалности от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” – гр. Сандански

Приключи образователната мобилност на група ученици от две специалности от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” –
гр. Сандански

От 10.03.2024 г. до 23.03.2024 г. се осъществи втората образователна мобилност по проекта № 2023-1-BG01-KA121-VET-000120424, по Програма Еразъм +, Ключова дейност 1 – „Образователна мобилност за граждани”. Бенефициент е Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански, а организацията домакин е F+U SACHSEN gGmbH, Германия. В мобилността взеха участие общо 15 ученици – 9 ученици от професия „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“, 6 ученици от професия „Агроеколог” и 2 преподаватели – по животновъдство и безопасност на храни, заместник-директор Димитринка Мешкова, по немски език и туризъм – София Георгьовска. Учениците проведоха двуседмичната си производствена практика в естествена чуждоезикова и многокултурна среда в гр. Кемниц, Германия. Проектът беше осъществен с партньорството на професионален център F+U Sachseng gGmbH, Саксония. В продължение на две седмици учениците практикуваха в град Кемниц това, което изучават в училище.
Главната цел на проекта е да запознае практикантите с това как протича един нормален работен ден. Изучаващите храни и напитки бяха разпределени в различни ресторанти – Hotel Chemnitzer Hof, Handwerkskammer Chemnitz, Turn-Brauhaus, Ratsstube. Запознаха се с кухнята в ресторанта, усвоиха нови професионални компетенции в областта на контрола и управлението на технологичния процес, принципите, методите и организацията при контролиране качеството, хигиената и безопасността при производството на храни и напитки. Учениците работеха шест часа на ден и получаваха определен брой задачи ежедневно за изпълнение. С времето те научиха да разпределят задачите си и успяваха да ги завършват в срок. Придобитите умения в кухнята помогнаха на учениците да подобрят своето качество на работа и да напреднат в своята професионална кариера. Проектът допринесе за дисциплинираността на учениците, занимаващи се с храни и напитки. Те са благодарни за възможността да участват и вярват, че постигнатото в сектора на хранителните технологии ще ги подготви за бъдещи предизвикателства.
Учениците от професия „Агроеколог” се обучаваха в учебния професионален център F+U в Кемниц, Саксония. По време на обучението получаваха определен обем задачи, които ефективно завършваха всички в срок. Придобитите знания и умения подобриха тяхната работа и им дадоха нови възможности за професионален растеж. Учениците посетиха голямата компания за селскостопански машини Böttger Agrartechnik und Service GmbH, където се запознаха с високопроизводителните технологии. Не по-малко очаровани останаха и от обиколката на завода на HORSCH – един от водещите световни производители на иновативни селскостопански машини и съвременни решения за оран, сеитба и растителна защита. Посетиха и проучиха музея по селско стопанство в Crimmitschau, както и индустриалният музей в Кемниц.
Учениците, ангажирани с шестчасови задължения през работните дни, също така взеха участие в културни събития през уикендите, организирани с помощта на домакинската организация и в партньорство с други институции. В първия уикенд от програмата, групата предприе екскурзия до Дрезден, където участваха във ескейп игра на открито за няколко часа, последвана от свободно време за разглеждане на града и потапяне в неговата култура.
В края на втората работна седмица, учениците и техните ръководители се насладиха на общо забавление, играейки боулинг заедно. През следващия уикенд посетиха и разгледаха забележителностите на Лайпциг, най-гъсто населеният град в саксонската провинция.
Участието в образователната мобилност в град Кемниц се оказа изключително ефективно за развитието на учениците. Те подобриха своите професионални умения в сферата на аграрните науки, храните и напитките. След завършване на обучението, това позволява на учениците да пренесат и приложат своите придобити умения в практиката в България. Благодарение на взаимодействието с немските си колеги и ръководители, те по-лесно преодоляха културните различия и усъвършенстваха своята специализирана чуждоезикова лексика. В края на успешно завършената практика, всички участници бяха наградени със сертификати за мобилност от Europass Mobility Certificates.

От участниците в мобилността

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене