Дупница и 16 села може да останат без ВиК услуги заради неплатени заплати и сметки за ток

Има опасност Дупница и 16-те села в обхвата на общината без ВиК услуги, съобщи БНР. Холдинга. Служителите във водоснабдителното дружестео не за поличавали заплати от два месеца. Някои от тях са напуснали, а други са излезли в болнични. За плащане на възнагражденията на 90-те души администрация, аварийните екипи и работниците по поддръжката са необходими към 120 000 лева, а в касата има 1 000 лева. За проблема алармират от колектива на ВиК – Дупниц в писмо до Общината и до областната администрация в Кюстендил.

От 1 април общинското водоснабдително дружество се присъединява към регионалния ВиК оператор „Кюстендилска вода“

Дружеството няма пари и за материали. То дължи на „Електрохолд“ 700 000 лева за електроенергия и има опасност всеко момент да остане без ток.

ВиК – Дупница има задължения за общо над 2 млн. лева. Изготвено е рамково споразумение по сливането на общинското дружество в Дупница с „Кюстендилска вода“, което трябва да бъде разгледано от Общинския съвет в четвъртък. От „Кюстендилска вода“ не поемат ангажимент да изплатят заплатите до 1 април. Няма предвидени пари и от общинския бюджет. Недоволните работници влезли в кабинета на управителя инж. Васил Милушев да питат кога ще си получат заплатите. Засега няма отговор.

Лидерът на КНСБ в Кюстендил Яни Георгиев коментира: „Драма с работниците няма да има. Проблем е, че са напуснали повечето от тях, защото не са взимали заплата. Драмата ще бъде на „Кюстендилска вода“, защото в един момент се оказва, че там няма да има кой да работи. Хората няма да бъдат съкратени. По член 123 от Кодекса на труда ще бъдат преназначени.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене