Десетки деца и техните приемни родители ще участват в събитие „Заедно за милион усмивки“ в Благоевград

Десетки деца и техните приемни родители ще участват в събитие „Заедно за милион усмивки“ в Благоевград. Това беше обявено на пресконференция на заместник-кмета на община Благоевград Боряна Шалявска и директора на дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев.

Идеята за самото събитие тръгна оттам, че една качествена услуга, наречена „приемна грижа“, години наред действа, върши нейното предназначение, а в крайна сметка тъне в анонимност, каза Балев. Той посочи, че тази услуга е дала решение за децата, лишени от родителска грижа, настанени в миналото в специализирани домове, като е дала възможност да бъдат в близка до семейната среда и да получат внимание, обич и грижи.

До момента участие в събитието са заявили десетки деца и приемни родители от Благоевградска, Кюстендилска и Пернишка област. Събитието е предвидено за 22 март, петък, от 10:00 часа с официално откриване, ще има и базар и кулинарна изложба, почерпка за децата, а в следобедните часове спортни игри.

В рамките на събитието ще се проведе кръгла маса по проблемите за приемната грижа, на която са поканени представители на изпълнителната власт. Много е важно да чуем от извора какво мислят те за бъдещото развитие на приемната грижа, каза Александър Балев и допълни „че е дошло наистина времето“ за разработване на стандарт за приемната грижа, тя да има издръжка и да получи трайност в това, което предоставя. В момента приемната грижа е по проект, а един проект е в рамките на една финансова година – от 1 януари до 31 декември, посочи Балев.

Във връзка с целта на събитието директорът на дирекция „Социално подпомагане“ обясни, че за самите деца и семейства е важно „да ги видим, да ги познаваме и да знаем, че те са част от нас и че ги има, имат същите проблеми като всички останали деца“.

На територията на област Благоевград има 44 приемни семейства, стана известно още на пресконференцията. Александър Балев коментира, че има редица примери във връзка с приемната услуга и нейния ефект. „По време на ковид пандемията много хора си отидоха по нелеп начин и ако нямаше изградената мрежа от приемни семейства, редица деца трябваше да изпратим някъде извън Благоевград, да търсим вариант. Казвам го като реален принос на услугата приемна грижа“, каза Балев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене