Кои са кандидатите за президент на БФС

Днес ще се проведе конгресът на БФС за избор на нов президент. В надпреварата ще вземат участие седем кандидата, съобщава Gong.bg.

Ето кои са те:

Георги Иванов

Кандидатурата за президент на БФС на доскорошния технически директор на Българския футболен съюз Георги Иванов бе издигната от „Добруджа“. В богатата си футболна кариера нападателят играе за „Локомотив“ Пловдив, „Левски“, „Рен“, „Самсунспор“, „Газиантепспор“ и „Риека“. Печелил приза за футболист на годината в България през 2000-2001.

Той е бил треньор на два от клубовете, за които е играл – „Локомотив“ Пловдив и „Левски“. Водил е още и „Черно море“.

Сред приоритетите на Иванов са Изпълком без президенти на футболни клубове, дигитализация на футбола, обучение за треньори и изграждане на инфраструктура.

Михаил Касабов

Кандидатът за президент на БФС Михаил Касабов е член на Общото събрание на германския гранд „Байерн“ Мюнхен от 1976 г. Работил е в Международния отдел на Българския футболен съюз, а през 80-те и 90-те години е част от „Левски“.

През 1995 г. Касабов е избран за вицепрезидент на футболната централа, а в два периода от 2019 година насам е временно изпълняващ длъжността президент.

Неговата кандидатура бе издигната от „Славия“.

Сред приоритетите в програмата на Касабов са Изпълком без президенти на футболни клубове, футболното първенство да се администрира от професионалната футболна лига, както и да бъде продължена стартиралата програма за развитие на детско-юношеския футбол в България.

Георги Градев

Кандидатът за президент на БФС Георги Градев е роден в София през 1975 г. Градев израства в Мароко, където неговият баща преподава в местен университет. В България е учил в СМГ, НПМГ и УНСС, преди да замине за САЩ, където изучава международно спортно право в магистърска програма, която завършва с отличие.

В рамките на 5 години преподава в Мадрид, в магистърска степен по международно спортно право. Работи като спортен адвокат от 2006 г.

Градев е основател и партньор в най-голямата правна кантора за спортно право в света, член на редакционния борд на най-популярното списание за футболно право в света – Футбол Лигъл.

Бивш правен съветник на Димитър Бербатов, кампанията му за президент на БФС. В края на миналата година обаче Градев обяви, че напуска екипа на Бербатов, а на 15 януари тази година официално обяви своята кандидатура за президент на футбола у нас.

Георги Градев представи своята програма в 43 страници и 13 различни точки, като най-важните задачи в новия 4-годинишен период са следните:

Създаване на правна сигурност чрез модерна, устойчива и лесно достъпна нормативна уредба.

Привличане на държавата и общините като ключов партньор за модернизиране и изграждане на футболна инфраструктура.

Увеличаване масовостта на практикуващите футбол в детските градини и училищата.

Подпомагане на аматьорските клубове финансово чрез регулации, програми и стимули.

Създаване на изцяло нова, административно и финансово независима от БФС професионална футболна лига, която да поеме изцяло администрирането на професионалните първенства и да създаде надежден и привлекателен футболен продукт.

Георги Захариев

Футболният агент Георги Захариев бе издигнат за кандидат за президент на БФС от Пирдоп. Той е основател на Платформа за развитие на млади таланти и е консултант на футболни клубове за структурирането на академиите им.

Захариев бе кандидат за президенти на Конгреса през 2021 година.

Част от приоритетите заложени в програмата му са един на методика за работа на всички футболни клубове в България, промяна в структурата и състава на първенствата за деца и юноши, както и създаване на „Б“ национални отбори във всяка възрастова група.

Петю Костадинов

Кандидатът за президент на БФС Петю Костадинов е роден на 14 април 1963 г. в село Софрониево. Футболен агент, бивш спортен журналист и търговски директор на „ЦСКА“ в периода 1995-2002 г.

Председател на Учредителното събрание на „ЦСКА“ 1948, съучредител на Българската асоциация на футболните агенти.

Костадинов бе издигнат от Гигант Съединение, а основен акцент в програмата му е развитието на детско-юношеския футбол, изграждане на система за финансова устойчивост на футболните клубове и издигане на престижа на всички футболни рефери.

Ако бъде избран за президент, за изпълнителен директор ще бъде назначен Стефан Проданов.

Манол Иванов

Кандидатурата на Манол Иванов за президент на БФС бе издигната от футболен клуб „Арес“. Той има юридическо образование, като е бил изпълнителен директор на футболния „Нефтохимик“ Бургас.

Сред основните цели на Иванов са преструктуриране на футболния съюз, въвеждане на морален и етичен кодекс за деца, треньори и ръководители, както и подобряване на материално-техническата база в множество градове, което да позволи на националния ни отбор да домакинства на различни места.

„Футболните хора, ако в този момент не гласуват на предстоящия конгрес за тази промяна, те или са зависими, или ги е страх, или така им е добре. И ако не гласуват за тази промяна, за в бъдеще да не се оплакват. Смятам, че това е първата стъпка, в която трябва да се направи“, сподели Манол Иванов.

Димитър Бербатов

Димитър Бербатов е издигнат първоначално от „Пирин“ Гоце Делчев, а след това и от елитния „Пирин“ Благоевград, чийто юноша е. Почти 20-годишната му футболна кариера преминава още през Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия с екипите на 8 различни отбора.

Шампион и голмайстор на английската Виша лига с „Манчестър Юнайтед“. През първото десетилетие на 21 век печели на 7 пъти приза за футболист номер 2 на България.

С фланелката на България изиграва 78 мача и вкарва 48 гола, с което става най-добър голмайстор.

През 2008 година основава в фондация „Димитър Бербатов“, чиято основна мисия е все странно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби.

През 2021 основен кандидат за президентското място в БФС, а на конгреса събира 230 гласа, с 11 по-малко от Борислав Михайлов, който запазва поста си.

Като основни приоритети са посочени – отделяне на професионалния футбол от БФС. Мандатност на президента. Изграждането на повече български футболисти, промяна на формата на шампионата, реформа в детско-юношеския футбол, подобряване на футболната инфраструктура, сътрудничеството с държавата, борба с черно тотото, расизма и дискриминацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене