Кабинетът „Денков“ оцеля след неуспешен вот на недоверие

Кабинетът „Денков“ оцеля и при втория вот на недоверие за несправяне в сферата на сигурността и отбраната. След поредица от неуспешни опити за гласуване дни наред, днес народните представители събраха кворум в парламента и при 225 гласували, 71 бяха „за“, а 155 „против“. Предвид това, че не са събрани необходимите не по-малко от 121 гласа, вотът е неуспешен, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Правителството беше подкрепено от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. За свалянето на кабинета гласуваха от БСП, ИТН и „Възраждане“.

Депутатите продължават работа по седмична си програма. Днес ще има извънредно заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

вот на недоверие

 

Миналата седмица в четвъртък нямаше кворум за поисканото прегласуване, а в петък заседанието на парламента не започна отново поради липса на кворум. По-късно през деня от ГЕРБ-СДС и ДПС, след среща със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и финансов министър Асен Василев, заявиха, че тази сряда ще се регистрират и ще покажат единство на евроатлантическото мнозинство. От БСП призоваха всички, включително ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, да подкрепят вота на недоверие, да се приключва със „сглобката“ и да се нормализира ситуацията.

В проекта за работа на парламента тази седмица е и ратификация на споразумение за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна, която комисията по отбрана одобри вчера. Със споразумението България ще предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Първото четене на промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия също е включено в проектопрограмата.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене