Константин Сулев ще бъде съден за това, че от 30 май до 1 юни 2023 година, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения

Константин Сулев от Гоце Делчев вече няма да е прокурор?

Прокурорът от Гоце Делчев, който сега правораздава в СРП, е предаден на съд за длъжностно престъпление. Колегите му са внесли в съда обвинителен акт.

Константин Сулев ще бъде съден за това, че от 30 май до 1 юни 2023 година, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел, за да набави облага за тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Скрил е информация срещу него в медийното пространство. Другата цел на Сулев била да причини другиму вреда на Петьо Петров – Еврото, както и на Кристиян Христов. От престъплението на Сулев могат да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, в частност на прокуратурата. Това според източници на Топ Преса ще му изяде главата и като магистрат. Очаква се Сулев да бъде отстранен от длъжност, а според негови твърдения пред близки в Гоце Делчев с това се целяло той сам да си подаде оставката.

Сулев привлече бившия следовател, а вече адвокат в неизвестност Пепи Еврото, като обвиняем за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали от медиите и са започнали разследване срещу Петров за това, че от 2018 година, до 29 май 2023-та, различни бизнесмени са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване. По това дело обвинение имаше и Кристиян Христов.

През август въпросното дело беше иззето от горестоящата градска прокуратура, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Петров се срещал с различни магистрати като са посочени имената на Борислав Сарафов (който бил тогава заместник на главния прокурор Сотир Цацаров) и Емилия Русинова (която била тогава градският прокурор), на които Петьо Петров давал указания как да се решават дела (дали да се повдигнело обвинение, дали и кога да се прекратяло, какви действия да се извършват). Според твърденията на свидетелката Павлова, двамата магистрати му се отчитали, като носели различни постановления, със или без подпис, протоколи за разпити на свидетели. За това Сарафов и Русинова получавали в брой възнаграждение, което варирало – 20 000, 30 000, 50 000 до 100 000 лева. Прокурор Константин Сулев е известен с няколко наказателни дела. Той обаче бе оправдан за сводничество и кражба на ток през 2020 година. Cъcтaви и нa Coфийcĸи aпeлaтивeн cъд и нa Coфийcĸи гpaдcĸи cъд oбявиxa, чe cъбpaнитe дoĸaзaтeлcтвa зa ĸpaжбa нa тoĸ ca ĸpaйнo нeдocтaтъчни, a зa cвoдничecтвo нямa ĸaĸвитo и дa e дoĸaзaтeлcтвo.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене