96 чужденци са започнали работа в Смолянско от началото на зимния сезон, повечето са украинци

От началото на зимен сезон 2023/2024 г. до момента в Дирекция „Инспекция по труда“ – Смолян, са постъпили 96 уведомления за постъпване на работа на чужденци граждани на трети страни и са издадени 11 разрешения за приемане на работа на непълнолетни лица. Най-много уведомления за чужди граждани са подадени за постъпване на работа на граждани на Украйна. Това съобщи за „Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията.

През февруари 2024 г. дирекцията е извършила 103 проверки, при които е констатирала общо 421 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които най-много са тези по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, поясни инж. Даракчиева. „И през този месец бяха извършвани проверки предимно на хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Акцент при проверките, освен превенция на недекларирания труд и контрол по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда, е още законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и осигуряването на здраве и безопасност при работа“, уточни инж. Даракчиева.

Тя напомни, че работодателите в България могат да продължат да наемат лесно украински граждани, след като със свое Решение № 54 от 25 януари 2024 г. Министерският съвет удължи действието на временната закрила за тях. Остава задължението им да информират Инспекцията по труда за започналите работа украинци, които по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се явяват граждани от трети държави (чл. 10 ал. 1).

За наетите от българските работодатели работници и служители от Украйна следва да се осигурят еднакви условия на труд с колегите им от България, като те не могат да бъдат по-неблагоприятни от минималните, определени в трудовото законодателство, допълни директорът на Инспекцията.

В помощ на украинските граждани, търсещи работа в България, Главната инспекция по труда разработи брошура с информация за основните трудови права, свързани с работното време, заплащането на труда, отпуските и др. Отбелязани са и документите, които работодателят е задължен да им предостави преди започване на работа, за да могат при необходимост те да потърсят защита на правата си. Брошурата е на български, украински, английски и руски език.

При въпроси от страна на украинските граждани е на разположение и електронната поща BGhelp.Ukrainians@gli.government.bg На посочения имейл експертите на ИА ГИТ отговарят своевременно на зададените въпроси, като за целта следва да бъдат посочени и контакти за обратна връзка. Имейлът е публикуван в сайта на Инспекцията по труда, в рубриката „Контакти“, както и в секцията „За работодатели и работещи“, рубрика „Работа на чужденци на територията на Р България“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене