Ученици от Петрич рисуваха благотворително в подкрепа на Мая Точевска

Ученици от Петрич рисуваха в подкрепа на благотворителна кауза. През целия ден днес в Арт галерията в южния град възпитаници на Средно училище (СУ) „Никола Вапцаров“ рисуват и продават своите картини, а средствата ще бъдат дарени за лечението на тяхната съгражданка Мая Точевска.

Инициативата е под ръководството на техните учители Розалина Добрева и Ваня Милушева, а Арт галерия – Петрич е партньор на благотворителното дело. „Идеята ни беше ученици, които обичат да рисуват и могат да рисуват, да изработят на платна свои рисунки и те да се продават“, каза за БТА Розалина Добрева.

Впоследствие идеята се е разширила и на базара се предлагат хранителни продукти и книги. Добрева разказа, че се радват на голяма посещаемост, а някои от посетителите харесват картини още докато се рисуват и си ги запазват. Самите ученици също са много доволни, защото виждат резултата от техния труд, посочи Добрева.

Около 15 възпитаници са взели участие в инициативата, като най-малките са осмокласници, а най-големите са от 12 клас. „Ние отдавна работим с тези ученици. В училище много често се провеждат конкурси по изобразително изкуство, а нашето училище почти цялото е украсено с картини от тези деца“, каза ръководителят. Тя посочи, че възпитаниците винаги правят картини по повод различни празници и са решили техният труд да бъде представен и по този начин. Добрева обясни, че още когато е споделила идеята с учениците, те са я приели присърце.

Катя Илиева, която е управител на Арт галерия – Петрич каза за БТА, че доста хора идват и си купуват картини. Много ученици изявиха желание, в момента рисуват в галерията и се вадят картини постоянно. Надяваме се да се продадат“, каза тя.

Ако случайно останат творби, те ще бъдат изложени в Арт галерия – Петрич и ще могат да се купуват и в следващите дни, обясниха организаторите.

Освен инициативата на възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров“, днес на площада в Петрич имаше благотворителен базар, организиран от Сдружение „Заедно за община Петрич“, който също беше в подкрепа на каузата. В благотворителните инициативи се включиха и членове на литературен клуб „Евтим Евтимов“, както и на младежкия литературен клуб, културни дейци и граждани. Благотворителната инициативата в подкрепа на Мая Точевска е поредната в последните дни в южния град.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене