Син език уби 484 животни в Кюстендилска област, компенсациите са за над 61 хил. лв.

photo_verybig_1367566

Д- р Велка Войнова и д- р Първан Дангов © Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Обезщетения, на стойност 61 648 лв. или между 120- 150 лв. на глава добитък ще получат собствениците на животни са починали от заболяването син език и това е доказано. До момента, статистиката на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил показва, че са починали общо 474 овце, 5 кози и 5 говеда. Около 9000 лв. вече са изплатени, усилията на Агенцията по храните са и останалата част от сумата да бъде разплатена на фермерите до края на годината.
„До края на година ще бъдат взети и още 350 кръвни проби, от овце, кози и говеда, за да се провери серотипа, който причини заболяването. Дали не е вече различен от този, който мина- серотип 4. Те са 22 серотипа. Това е необходима информация за ваксината, която да се използва при ваксинацията, която предстои през март и април 2015 година“, коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов. Той допълни, че няма данни за починали от син език диви животни в областта.
Само два са случаите, при които умрелите от син език животни не са били маркирани и собствениците им няма да получат обезщетение. Най- засегнати от болестта са две ферми в община Невестино и една в село Голем Върбовник, община Бобов дол, където са починали по над 20 овце, но и стадата там са по- големи, уточни д- р Дангов. При тези собственици става дума за по 6- 7 000 лв. обезщетение от държавата.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене