Мария Габриел ще стане заместник-генерален секретар на НАТО

Бившият еврокомисар и министър на външните работи Мария Габриел ще стане заместник-генерален секретар на НАТО. Кандидатурата и е одобрена и съвсем скоро ще бъде назначена официално, това съобщиха източници на Struma. com. Така високия управленски пост  идва в България и област Благоевград. Мария Габриел е от Хаджидимово и е сред най-уважаваните европейски политици с достатъчно международен опит
Тя е добре позната в евроатлантическата столица Брюксел, където започна кариерата си като европейски депутат в редиците на най-голямата Европейска народна партия, а след това стана и европейски комисар в комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен.

През 2023 г. тя се отказа от високата си позиция в Еврокомисията, за да участва в съставянето на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, в което зае поста външен министър и вицепремиер.

Холандец ще бъде следващият генерален секретар на алианса. Бившият нидерландски премиер Марк Рюте беше избран неотдавна и ще наследи Йенс Столтенберг на този пост по-късно тази година. Очаква се Мария Габриел да бъде включена в екипа на Рюте, който получи подкрепата и на София за генерален секретар на Северноатлантическия пакт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене