„Ръка за ръка“ за възстановяването на храм „Свети Великомъченик Георги“ в Бистрица

Благотворителна хоротека за подпомагане възстановяването на храм „Свети Великомъченик Георги“ в благоевградското село Бистрица ще се проведе на 10-ти март (неделя). Събитието е под наслов „Ръка за ръка“ и започне от 11 часа на площад „Македония“.

Сред основните организатори на хоротеката е ФФ „Ритмика“. Участие ще взематм децата на Благоевград, Фолклорни състави от Благоевград и гости, със специалното участие на фолклорните изпълнители: Иан Дяков, Ивана Дякова, Иван Гоцев, Цецо Христов, Мъжка певческа група „Веселие“, DJ Тони Ишев.

Благотворителната хоротека се организира с подкрепата на община Благоевград.

Подробностите може да чуете от Величка Мангурева, член на инициативния комитет за възстановяване на храма.

Това не е първата благотвотителна инициатива в подкрепа на храма. Ремонтните работи в черквата „Свети Великомъченик Георги “ продължават и са необходими още средства, с които кметството на селото и църковното настоятелство не разполагат.

Църквата „Свети Великомъченик Георги“ в село Бистрица е паметник на културата с местно значение. Строена е през 1861 година.В архитектурно отношение е трикорабна псевдобазилика. Интериорът е изпълнен от майсторите от Банската художествена школа Михалко Голев и Димитър Сирлещов. Рисуваният иконостас е изработен в 1875 година и е частично резбован по царските двери и венчилката. Иконите от апостолския ред са от 1875 година, дело на Иван Михайлов Митев, представител на Самоковската художествена школа. В 1925 година част от тях са подновени. Стенописите в църквата са само частично запазени. Владишкият трон, проскинитарият и амвонът са рисувани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене