Плановете на ТЕЦ „Бобов дол“ по пътя на производството на изцяло зелена енергия

Въглищната централа инвестира над 100 млн. лв. в голям соларен парк, а в плановете влизат изграждане на още газови когенерации и инсталация за биогаз

ТЕЦ „Бобов дол“ работи по изграждането на соларен парк на стойност над 100 млн. лв. Проектът ще предостави възможност на централата да произвежда зелен водород, който се определя като технология на бъдещето.

Фотоволтаичният парк е на площ от около 1 400 декара, на бившия сгуроотвал на ТЕЦ-а край с. Каменик. Очаква се целият парк да бъде построен до 2025 г.

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов заяви, че през последните години влагат значителни средства за производство на зелена енергия от алтернативни и чисти горива. По думите му с реализирането на започнатите проекти постепенно ще се прекрати използването на твърди изкопаеми горива, което е една от основните цели на Европейския Зелен пакт.

Той подчерта, че ТЕЦ „Бобов дол“ е пример за това как една българска въглищна централа може да бъде изцяло трансформирана по европейски модел. Инж. Спасов посочи, че инвестициите им ще предоставят възможност за кариерно развитие на младите кадри, специализирани в областта на чистата енергия.

Инж. Любомир Спасов посочи, че предприятието активно работи за осъществяване на зелените цели на ЕС. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ заяви, че другият голям ключов проект, който ще окаже положително въздействие за опазването на природата и подобряването на въздуха в Югозападния въглищен регион, е реализирането на инвестиционното им намерение за инсталиране на 5 газови когенератора с обща мощност от 42 мегавата.

Инж. Спасов обясни, че се очаква мощностите да бъдат въведени в работен режим следващата пролет. Той допълни, че разглеждат и възможности за изграждане на инсталация на биогаз с капацитет от 6,5 мегаватчаса.

До края на август 2023 г. се очаква централата да се присъедини към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“. Тя ще използва природен газ при разпалване на блоковете – изграждането на газоразпределителната станция ще започне през март. Синьото гориво ще се подава към централата от магистралния газопровод за Северна Македония.

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ заяви, че чрез тези инвестиции затвърждават ангажимента им за пpeĸpaтявaнe на изпoлзвaнeтo нa твъpди изĸoпaeми гopивa, зa нaмaлявaнe нa въглepoдни емисии в енергетиката и зa устойчиво развитие на една българска централа, имаща ключово значение за запазване на енергийната стабилност и независимост на България.

Той поясни, че тяхното предприятие следва европейската зелена идея, която има за цел по-добър живот за всички. По думите му реализирането на всички зелени проекти ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде един добър пример как е възможно да не бъде затваряно едно въглищно предприятие, а вместо това да се развива с новите технологии и да се дава бъдеще за хората, които работят там.

Инж. Любомир Спасов заяви, че пътят към декарбонизация продължава с разработването на идеен проект за изграждане на инсталация с хибридни турбини, работещи на природен газ и водород с обща мощност 240 MW и инсталиране на електролизери. Директорът обясни, че те ще произвеждат водород за турбините от енергията от фотоволтаичния парк.

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ подчерта, че с цялостната трансформация на централата се спазва европейския принцип „Никой да не бъде изоставен“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене