Подредиха изложба „Майчице свята“ в Историческия музей в Петрич

С музикална програма и четене на стихове ще бъде открита празничната изложба живопис „Майчице свята“ в Историческия музей в Петрич. Автор на творбите е Катя Христова, а официалното откриване ще бъде на 8 март, каза за БТА Магдалена Шимова , експерт „Връзки с обществеността“ в музея.

Изложбата е във връзка с Международния ден на жената, който в България отбелязваме и като празник на майката. Картините са свързани с най-свидното чувство, а именно любовта между майката и нейното дете, отбелязва Шимова.

Катя Христова е художник импресионист от Плевен, завършила е Югозападния университет и е участвала в много самостоятелни и общи изложби в цялата страна, както и в художествени пленери в Република Северна Македония и Сърбия. Експозицията ще бъде придружена от музикално-поетична програма, в изпълнение на младежи от музикалната школа при Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“, с ръководител Тодор Ковачев. Заедно с това, авторката ще прочете и нейни непубликувани стихотворения за майката и за жената, които допълват цялостното възприемане на картините, посочи още Шимова.

Картините представят образа на майката и детето, които са сред природни пейзажи. Това от своя е предпоставка да открием и още един образ – този на природата майка, каза Шимова. Посетителите ще могат да видят по какъв начин се съчетават тези два образа, защото именно в тяхното съчетаване се коренят творческите търсения на авторката, допълни тя.

Целта на изложбата да се създаде възможност за цялостно преживяване – чрез картини, музика, слово. С това за пореден път да докажем, че музеят е място за духовен живот и незабравимо общуване с хората на изкуството, посочи още Шимова.

През януари изложбата „Моят свят“ обедини учениците от всички осем училища в град Петрич. Тя беше открита в Историческия музей и беше отворена около месец.

Шимова обясни, че броят на посетителите се увеличава, благодарение на всички събития, които се провеждат в музея. Заедно с изложбите се прожектират и различни филми, както и дейности с ученици. Хората все повече усещат потребност да участват в нашите мероприятия и не само да присъстват, а да бъдат активна съществена част, каза експертът по връзки с обществеността.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене