Първа пролет в Кюстендил! Защо да се разходиш из Кюстендил през пролетта?

Първа пролет в Кюстендил е нещо, което се очаква с нетърпение от любителите на красивите места и традиционните събития. Всяка година, точно на 21 март, градът оживява със своя специален празник – „Кюстендилска пролет“, който е запазена марка на града и остава незабравимо изживяване за посетителите.

За ентусиасти, които които обичат да пътуват и да посещават красиви места и събития, този празник е чудесен повод за приключение! Ласката на все по-топлите пролетни лъчи към края на март и началото на април сякаш събужда жаждата за опознаване, дълги разходки и нови емоции.

Затова, още сега отбележи новото приключение в календара си – подари си време за разходка около Кюстендил и се потопи в атмосферата на този красив регион. Всяко кътче тук крие изненада и възможност за вълнуващи мигове.

КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ – ПОТОПИ СЕ В ПРАЗНИК НА ТРАДИЦИИ
На 21 март, градът отбелязва своя специален празник с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това прави Кюстендил привлекателно място за всички, които обичат културното наследство и традициите.

“Кюстендилска пролет” е официалният празник на града. По време на него се пресъздава богатата история и символика на древни традиции, почитани по тези земи. В този празничен ден може да се докоснеш до култови практики на траки и римляни, например.

Всяка година посетителите на града могат да станат част от традицията за избор на Девойка “Кюстендилска пролет”. Този конкурс се провежда няколко дни преди първа пролет. Той е уникален, тъй като кандидатките се представят в автентични фолклорни носии, запазени в Регионалния исторически музей в Кюстендил. А на самия празник, хората се събират на площад “Велбъжд”, където новоизбраните девойки приемат от предшественичките си символични богатства. След това, те се отправят към хълма Хисарлъка, за да пожелаят добро на всички и да влезнат през южната порта на древния град.

Традиционно, на 21 март, гражданите се поздравяват с типичния за Кюстендил поздрав “Честита Пролет!”.

КАКВО ОЩЕ ДА РАЗГЛЕДАШ ОКОЛО ПРАЗНИКА КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ?
МОЖЕ ДА ПОСЕТИШ И ОЩЕ…
Не пропускай да си донесеш наслада чрез изкуство! Всяка година пролетта в Кюстендил носи неспирно вълнение и вдъхновение. Почерпи и ти от тях, като посетиш и Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Точно в този период от годината, около празника на града, пролетта завладява с пъстрите си багри и галерията с традиционната изложба „Кюстендилска пролет“. Тази красива традиция продължава своя живот от десетилетия, като всяка година най-талантливите кюстендилски художници показват своите нови и завладяващи творби.

И след като сме сигурни, че пролетното настроение напълно те е завладяло е, време за разходка до… китното селце Слокощица. Това вълшебно място е съвсем близо до Кюстендил и Осоговска планина. В него се намира Занаятчийска работилница Сръчно – нашето местенце, в което вярно пазим и предаваме занаятите от миналото. И както пролетта е символ на новото начало и надеждата, така и това кътче дава нов живот на поминъците от едно време. А най-вълнуващото е, че прекрачвайки прага на нашата вълшебна работилница, и твоите ръце ще имат възможност да създадат нещо… Ново, непреходно, красиво.

Вълнуваш ли се да разбереш повече? Тогава не пропускай следващите редове и се потопи дълбоко в света на работилница Сръчно.

РАБОТИЛНИЦА СРЪЧНО – АВТЕНТИЧНО МЯСТО, ПАЗЕЩО НАЙ-СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАНАЯТИ
Занаятчийска работилница Сръчно е любимо и зареждащо с много емоции бягство от съвременното ежедневие за хора от цял свят. При нас сякаш времето е поспряло, за да може човек да се отдаде и наслади на мига. Да се върне към корените си, по-силно да чуе мислите си, да обърне внимание на всеки мъничък детайл.

Затова и преживяването при нас е така любимо. Любимо на влюбени двойки, които си подаряват пълноценно време, далече от динамиката… Любимо на приятели, които преоткриват нови приключения заедно… И любимо на семейства с деца, които оценяват спокойствието и богатствата на миналото, съхранени тук и предавани от поколение на поколение.

Да, точно така, работилница Сръчно е сладко бягство от забързания свят, но и безценна възможност да се докоснеш до магията на един от най-старите български занаяти – сарачеството.

Пристигайки при нас, ще бъдеш гостоприемно посрещнат от майстор Искра. По време на посещението си в Сръчно, не само ще откриеш интересни тънкости на занаята, но и ще имаш възможността да създадеш уникални изделия от естествена кожа.

По време на занаятчийската работилничка, Искра запознава своите посетители с различните видове естествена кожа, инструментите и техниките, използвани в сарачеството. А след това им дава възможност да преоткрият и своите сръчни ръце! Ще се изненадаш какво могат да сътворят и твоите с мъничко помощ и насоки. Да, точно това е най-вълнуващото – магията на занаята, която събужда талантлив майстор във всеки един – от най-малките до най-големите.

За да направим изживяването още по-сладко, ще те посрещнем с домашни вкусотии. А след успешното завършване на работилницата, ще ти бъде връчена грамота за положеното старание. Освен това, ще си тръгнеш със собствено изработено изделие от естествена кожа.

В нашата работилничка има и богато разнообразие от автентично ръчно изработени изделия – чанти, портфейли, колани и други аксесоари, изработени от сръчните ръце на майстор Искра. Ако искаш да посрещнеш пролетта и идващото лято с уникално изделие или да направиш подарък на свой близък – то ще имащ възможност да разгледаш и избереш най-специалното за теб.

За да успееш да се насладиш на повечето неща, които това райско кътче в България предлага, и да направиш пътуването си още по-обогатяващо – не бързай да си тръгваш! Подари си нощувка в Тихият кът – бутиков хотел, разположен точно на една крачка от работилница Сръчно. В него ще се насладиш на уют и комфорт. А какво по-хубаво от това след вълнуващ ден на пътешествие и творчество?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Първа пролет в Кюстендил е магичен момент, който съчетава красивите природни пейзажи на региона с богатото културно наследство на града. На този ден, радостта не е просто от сменящия се сезон, а от уникалния и пъстър празник, който събужда пролетното настроение у всеки.

Посещението на Работилница на Сръчно е чудесен завършек на едно невероятно пътуване до Кюстендил. Запази ден и час за работилница тук или подари на любим човек ваучер за работилницата, в случай че искаш да изненадаш някого с преживяване и красива емоция!

Последвай страничката на Сръчно, за да не изпуснеш нито една вълнуваща възможност за нови приключения около Кюстендил!

Майсторите на Сръчно

srychno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене