Административен съд – Благоевград потвърди избора за кмет на община Благоевград

С Решение №634 от 28.02.2024г. Административен съд – Благоевград потвърждава Решение № 330-МИ/07.11.2023г. на ОИК – Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при проведения на 05.11.2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Делото бе образувано по жалба на Илко Стоянов, кандидат за кмет на община Благоевград против решението, с което е обявен за избран за кмет на община Благоевград Методи Байкушев. Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня на балотажа, като съдът допусна ревизия на изборните книжа в 64 секции.

Решението на съда е мотивирано с данните от изготвените две съдебно-математически експертизи. Според вещите лица, върху гърба на всички преброени разписки от машинното гласуване е констатирано наличието на положен печат на съответната СИК. Без печат са открити 4 бр. бюлетини от машинно гласуване. В 3 секции вещите лица са констатирали 7 бр. действителни гласове, които били отчетени по протоколите на СИК, а реално липсвали при извършеното ръчно преброяване на разписките. Отчетени при гласуването са общо 26 бр. дефектни и празни бюлетини. Единадесет бр. е разминаването при проверката за несъответствие между броя гласували лица, според подписите в избирателните списъци и броя на намерените в избирателните кутии бюлетини. Разминаване се констатира при съпоставка на данните в секционните протоколи и изчетените данни от техническите носители от машините за гласуване, според предоставена справка от „Информационно обслужване“ АД. За Илко Стоянов обявения резултат се увеличава със 7 гласа, а за Методи Байкушев – с 18 гласа. Решението по делото отразява и данните от проверката на ГД ГРАО за 4 лица, гласували в нарушение с правилата на Изборния кодекс.

Съдът счита, че дори и да се изключи броят на всички спорни гласове и бюлетини, същият не се отразява върху законността на получения изборен резултат, защото разликата в проведения втори тур между загубилия и спечелилия кандидат е 806 гласа. Съдебното решение отчита, че за да бъде опорочен един изборен резултат не е достатъчно да е допуснато нарушение на процедурата, а то трябва да е такова, че ако не е допуснато, то крайния резултат би бил друг.
Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене