МЗ уверява: Има достатъчно инсулин в страната

357 проверки на аптеки са извършени през февруари във всички области у нас. Към 23 февруари в страната отчетливо се забелязва, че има три инсулинови лекарствени продукта, които са със забавяне в 2/3 от всички области. Като цяло може да се обобщи, че голяма част от инсулиновите лекарствени продукти ги има в достатъчно наличности. За 5 други инсулинови продукти се наблюдава забавяне в останалата 1/3 от страната.

През месец октомври миналата година е имало постъпили 12 сигнала от граждани през системата на здравното министерство за липса на инсулин. От началото на годината има няколко сигнала – от Стара Загора и Плевен, а за месец февруари – само два сигнала.

На брифинг, посветен на темата за недостига на инсулин в страната, заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов посочи, че инсулин в страната има достатъчно. Осигурени са количествата инсулин за гражданите в следващите 3 месеца от „Тресиба“. От въпросния инсулин има над 21 000 опаковки.

Той увери, че Министерство на здравеопазването системно, регулярно и задълбочено следи процесите на фармацевтичния пазар. Всяко едно решение е основано на данни, доказателства и проверки за това какво има, какво няма и къде и какво липсва. Дори и за един пациент в България да има нужда от лекарства и това да не е осигурено, е липса на лекарства, каза той.

Гетов добави, че предвид всички промени здравният министър е подписал създаването на работна група с представители на Министерство на здравеопазването, Агенция по лекарства, НАП, ДАНС, Информационно обслужване и др. с цел създаването и въвеждането до края на 2024 г. на пълна система на проследяване на лекарствените продукти. Обсъжда се и създаването на критичен списък на лекарства.

Проф. Илко Гетов призова гражданите тогава, когато търсят лекарствата си и изпращат сигнали, да бъде обозначен с точност – кога, къде, кои лекарства липсват, как са реагирали и какво са казали фармацевтите.

Според него има внушения, че се задържат лекарства в складовете. Търговците на едро поддържат малък буфер, за да снабдяват аптеките с лекарства. „Проблемът с липсата на инсулин и други лекарства е поради недостатъчната работа на търговците на едро“, категоричен бе той. И даде пример, че не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях.

Директорът на Агенцията по лекарства Богдан Богданов подчерта, че ИАЛ извършва контрол на търговците на едро. Търговците на едро и аптеките са търговски взаимоотношения от частен характер и е необходима активна комуникация с отделните представители на снабдителите на лекарства. Важното е, че има достатъчно количества инсулин в страната, увери и от своя страна Богданов.

А иначе – забраната за износ на лекарства се удължава отново – до края на 31 март. След като заработи, СЕСПА ще даде резултат за регионалните различия за лекарствата. Няма национална система на заявките, която МЗ да отговаря и да поддържа. Това е въпрос на взаимоотношения по веригата – производител, търговец на едро и аптеката, обясни проф. Илко Гетов.

Здравният министър проф. Христо Хинков добави, че лекарства, които са внесени в страната, могат да бъдат обект на реекспорт, което е съвсем легално. Проблемът е в това, че периодичната липса и дефицит на определени лекарства, породени от различни интереси, различни цени на продажба се разрешават по-различен начин между отделните страни, коментира здравният министър.

Проф. Хинков също увери, че има достатъчно инсулин в страната, а драмата по темата – силно преувеличена.

Няма здравно осигурено лице, което да е имало нужда от инсулинови препарати и да не го е получило.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене