Отново стръвница вилнее в Смолянско

Отново мечка стръвница вилнее в коритото на река Арда в района на селата Арда, Могилица, Черешево и Смилян.

Страх сковава жителите на посочените села и те не знаят как да подходят особено тогава, когато държавата застава на страната на агресивните горски обитатели.

Като че ли най-потърпевш от набезите на тази стръвница е Ангел Христов, който има голямо стопанство в землището на село Черешево. С притеснение той споделя, че мечката безпрепятствено обикаля и се гощава обилно с месо от крави и телета. Заблудата, че електропастирите помагат, се развенчава от пагубните нашествия на мечката, която безпрепятствено се придвижва из районите. До сега той е изгубил четири телета и една крава. Лошото е, че никой не знае до къде ще стигне агресивният горски обитател.

По думите на директора на ДГС Смилян инж. Анатоли Елев, промяната на климатичните условия променя и поведението на мечките. Докато през предходни години мечките заспиват зимен сън и има един дълъг период на покой и спокойствие, то през тази година в резултат на топлата и меката зима мечките не заспиват и трябва да търсят храна в сезон, когато тя липсва в природата и те посяга към отгледаните животни от пастирите.

Мечката не се ограничава само в един район. Потърпевши са и жителите в селата Турян и Кошница. Решаването на проблема може да стане само чрез отстрел на стръвницата.

Затова Държавното горско стопанство в с. Смилян отправи искане да се разреши отстрел на проблемна мечка. Искането е изпратено до Министерството на земеделието и храните.
Искра Сиракова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене