Д-р Райна Стоянова от гр. Банско пред югозападния таблоид:

Rayna-Stoyanova

Пазете се от самозванците, които предлагат нездравословни диети -често последствията са потресаващи, хората идват в болницата с най-различни заболявания…

Калин Калистрин

Д-р Райна Стоянова е роде­на в гр. Банско, там отраства и живее до 7 клас. След това продължава обучението си във френската гимназия. Детската си мечта да стане лекар осъществява с леко­та, като завършва медицина в София през 2011 година. През студентските си годи­ни е стажувала на различ­ни места в Европа и Азия . Стажът и в Париж и позво­лява да работи съвместно с имена като д-р Пиер Дюкан, проф. Жан-Франсоа Готие и проф. Жан-Клод Карел, къ­дето се занимава основно с болестите на обмяната на веществата, диабетологията, генетиката и лечебно хра­нене. Д-р Стоянова е работи­ла и в клиники по естетична хирургия и ендокринология. В настоящия момент млади­ят лекар е специализант по гастроентерология в болни­ца „Лозенец“ и експерт по хранене в „Happy&Healthy”- компания, която се занимава с приготвяне на индивидуално изготвени от нея храни­телни режими и доставка до желаното от клиента място.

Д-р Райна Стоянова е екс­перт в областта на метаболитните заболявания и храненето. Тя се занимава от години с хранене и диететика и разработва различ­ни подходи за постигане на здравословен начин на жи­вот – консултации, практики и програми за хора, които търсят комфорт в съвремен­ното динамично ежедневие или хора със специфични състояния и здравословни проблеми – бременност, ди­абет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, хронична умора, автоимунни заболявания и др.

– На какво се дължи според Вас силното рекламно присъствие на все­възможни диети и препарати на хими­ческа основа за от­слабване?

– Модата по правилното хранене съществува много отдавана в другите държави. Напри­мер тази вълна в Западна Европа ни­кога не е затихвала, но се прокламира по много грамотен начин и без непоч­тена комерсиализация т.е. там не се из­пада в крайности. Българката в стре­межа си да бъде красива и с идеални пропор­ции е готова да се подложи на какво ли не. При нас като че ли естетиката е издигната в култ и се стига до крайности, далеч от здравословното.

– Има ли бълга­ринът култура и по­знания относно хра­ненето? Интернет изобилства с цветни хапчета, които пред­лагат примамливи резултати в отслаб­ването за минимум дни? Това реално ли е?

– Категорично, не! Българинът не се интересува дали чо­векът срещу него има медицинско об­разование или нужната квалификация. По-важен за нас е бързият ефект и по-лесния и евтин начин. В същото време има много самозванци, които предлагат нездравословни диети. Често последствията са потресаващи. След това идват в болницата с най-раз­лични заболявания.

– Според Вас трябва ли зад всяка диета да стои индивидуално изследване и под­ход?

– Разбира се! Аз съм лекар и като такъв предлагам и съста­вям инди­видуални режими на хранене. Но това не е всичко, ре­жимът на хранене е само част от ком­плексното лечение на затлъс­тяването. Бих искала да отбеле­жа, че не лекувам само хора с над­нормено тегло-напротив, но част от решението на всеки здравословен проблем е правилното хранене. Моя­та философия се състои в това да търся причината за проблема и първо да се оп­итвам да излекувам нея, ако това е възможно, ако ли пък не- то стремежът е да се оси­гури максимален комфорт на живот. Помагам при по­ложителната промяната на начина на живот на човека и съответните навици.

– Какво Ви е отношението към лечебното гладуване и драстичните диети?

– Изцяло негативно. Драс­тичните диети са стрес за човешкия организъм. Към лечебното гладуване не съм отрицателно настроена. Всичко зависи от конкрет­ния случай и медицинските показатели и изследвания на болния. Всичко това тряб­ва да е под лекарски контрол и наблюдение.

– Държите изключително на сутрешната закуска и не лекувате с бабини рецепти?

– Сутрешното хранене от­ключва метаболитните про­цеси, забавени по време на съня, улеснявайки и уско­рявайки преработката на поетите по-късно през деня калории. Закуската е задължителен елемент от здраво­словния режим на човека, тъй като дава голям заряд на организма. Не е нужно да преяж­даме, но е важно да закусим, за да „запалим двигателя“, така че метаболизмът да работи и ние да му подаваме правилните неща, за да може да работи в наша полза, а не в наша вреда. Относно „бабините рецеп­ти“, хомеопатията и лечение­то с билки, аз не съм научена да лекувам с тези средства. Аз съм лекар и съм учена да търся причината за въз­никването на проблема и отстраняването му със сред­ствата на традиционната ме­дицина.

– Живеем в нездравослов­на среда, ядем нездраво­словни храни, не е ли лукс да спазваме режим с качестве­ни храни?

– Не съм съгласна, че е лукс. Вече всичко е много достъпно. Всеки дава пари за храна, важно е да имаме културата да подбираме ка­чествената. Храната- това сме ние самите. Всичко, кое­то слагаш в устата си и в тя­лото си те прави това, което си. Въпрос на избор.

– Пожеланието Ви към чи­тателите на Топ ПРЕСА?

– Да не ги виждам никога в болнична обстановка. Ще се радвам да мога да помогна на всеки, който иска да се храни и живее здравословно и да се чувства добре. Желая им здраве.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене