Проф. Рачев сложи край на зимата: На тези места у нас ще бъде по-топло от Алжир, Тунис и Либия

По думите му ще се радваме на много, много топло време – благодарение на това, че едно ниско атмосферно налягане е заключено в Централна Европа

„В почивните дни ни очаква хубаво и прекрасно време. По-чувствителните дами ще усетят южен поток силен вятър.

Очаква ни много топло време. След няколко дни си отива климатичната зима. След по-малко от месец си отива астрономическата зима. А метеорологичната зима отдавна я няма.

Общо взето със зимата приключихме – може да има скреж март и април, но пролетта идва“, това коментира климатолът Георги Рачев.

„Много, много топло време – благодарение на това, че едно ниско атмосферно налягане е заключено в Централна Европа. То формира циклони, които обаче ще минат малко южно от България и няма да донесат валежи. Чак около 29 февруари – 1 март може да очакваме валежи у нас“, посочи той в сутрешния блок на bTV.

В Югоизточна България може да е по-топло, отколкото в Алжир, Тунис и Либия – или поне толкова топло. Очакват ни температури от 20 градуса, които е възможно да бъдат и прехвърлени.

Вторник, сряда и четвъртък ще има малко по-хладно време“, заяви проф. Рачев

„Бурният, динамичен март месец може да предложи много топло време, може да предложи и сняг. Но общо взето със зимата приключихме“, допълни още той.

„От следващия петък ще ни очакват отново малко по-високи температури. Началото на март ще бъде по-сухо от обичайното, но и през февруари са достигнати 25% от нормата на валежите за месеца“, уточни климатологът.

Той очаква този февруари в България да бъде най-топлият, откакто се водят наблюдения.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене