Кръстилският водопровод е построен без ПУП, одобрени проекти и разрешение за строеж

water20

Съоръжението в момента не работи, макар от УВЕКС ЕООД и Община Сандански да са изразходнати около 100 000 лева по документи

Провека, извършена на 29 септември от РО НСК – Благоевград, установи нередности при изграждането на водопровода за питейно-битови нужди на село Кръстилци.

Инспекцията бе разпоредена управителя на Област Благоевград Димитър Димитров и придружена с предписания за извършването й към кмета на Община Сандански Андон Тотев, председателя на ОбС и началника на РО НСК – Благоевград, инж. Асен Йорданин.

За строежа, представляващ довеждащ водопровод – от дренажна галерия „Хралупата“, до питеен резервоар над селото – не са представени подробен устройствен план и строителни книжа – одобрени проекти и разрешение за строеж.

Установено е също така, че съоръжението не работи и е прекъснато на две места – при водохващането и входната тръба към резервоара. Вратите му са заварени, с което е ограничен достъпът на външни лица, предвид на което не е образувани административно производство по реда на чл.178 от Закона за устройство на територията за забрана наползването му.

Асен Йорданин, началник на РО НСК – Благоевград, съобщава в нарочно писмо, че за законосъобразното приключване на инспекцията служители ще извършват допълнителна проверка, като са предприетите последващи действия заинтересуваните лица и институции ще бъдат своевременно осведомени.

Водопроводът за питейно-битови нужди на село Кръстилци бе построен в началото на годината, пуснат в експлоатация, а след това – затворен, със заповед на РЗИ, поради установени несъответствия на качествата на питейната вода с държавните стандарти – повишена 2 пъти алфа радиоактивност и физико-химични отклонения.

На 11 септември комисия с представители от Областна администрация, Благоевград, Регионална здравна инспекция, Община Сандански и ВиК ЕООД – Благоевград, извърши проверка на водопровода, също по нареждане на управителя на областта.

Известно е, че общинският съветник от ПП ГЕРБ Петър Додушев отправи писмено питане – до кмета на Община Сандански и 7 от постоянните комисии към Общински съвет – с 8 въпроса, отнасящи се до питейния водопровод на село Кръстилци.

Въпросникът „Додушев“ е основан на публикации в средствата за масова информация, съгласно които водата, взета от каптаж „Хралупата“, не отговаря на изискванията, включително съмненията, че с е ниво на радиоактивност, по-високо от допустимото.

Преди седмица Додушев получи отговори на въпросите си, но изрази недоволство от тях. По тази причина той подготвя нова серия питания, които в близките дни ще станат публично известни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене