Позиция на Яне Янев и кметовете на Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна по повод неправомерното прекратяване на договорите на частнопрактикуващите ветеринарни лекари

ДО
Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ДО
Г-Н СВЕТЛОЗАР ПАТАРИНСКИ
ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСТНОСТ НА ХРАНИТЕ
ДО
Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ПОЗИЦИЯ

Относно: Неправомерното прекратяване на договорите на регистрираните частнопрактикуващи ветеринарни лекари в общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна

Уважаеми г-н Министър,
На 09.02.2024 г. изненадващо и без достатъчно обосновани правни и фактически аргументи са прекратени договорите на девет регистрирани частнопрактикуващи ветеринарни лекари, работещи на територията на горепосочените общини.
Вече две седмици фермерите, собственици на десетки животновъдни обекти и стотици животни – говеда, биволи, овце, кози и коне са лишени от медицинската помощ на частнопрактикуващите ветеринари, които лекуват животните им години наред. Нещо повече, животновъдите не могат да получат каквито и да било документи, които се издават само и единствено от обслужващите ги лекари, а се изискват от различни институции почти ежедневно.
Освен това, сегашният период е най-тежкия сезон за животновъдите, тъй като и ЕПЖ и ДПЖ са в родилен период и лекарската помощ е необходима не всеки ден, а всеки час.
Теренните ветеринарни лекари изпълняват най-трудната и най-отговорната дейност, свързана със здравеопазването на животните, а от там и на хората.
До момента не е имало, каквито и да било възражения и оплаквания от фермерите в целия регион, свързани с дейността на освободените частнопрактикуващи ветеринарни лекари.
Настояваме да се възстановят прекратените договори на всички регистрирани частнопрактикуващи ветеринарни лекари с ОДБХ Благоевград.
Считаме, че трябва да се вземат спешни мерки за преструктуриране и усъвършенстване на ВетИС, така че фермерите да имат пряк достъп до нея, а частнопрактикуващите ветеринари да могат да въвеждат реалните факти в стопанствата такива, каквито са в действителност, а не само това, което системата допуска.

Кмет на община Петрич:
Димитър Бръчков

Кмет на община Сандански:
Атанас Стоянов

Кмет на община Струмяни:
Емил Илиев

Кмет на община Кресна:
Николай Георгиев

За сдружението на
животновъдите:
Яне Янев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене