Тествано от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

Нека си признаем, менюто на повечето хора, състоящо се от преработени храни, наситени мазнини и високо съдържание на захар, трудно може да се нарече здравословно. Популярните днес продукти не помагат на тялото и дори често допринасят за намаляването на продължителността на живота. 

Някои региони на планетата обаче продължават да вдъхновяват тези, които мечтаят за дълголетие. Така наречените „сини зони“ са пет места, където има най-висока концентрация на столетници, на чийто опит може да се разчита за разработване на здравословни насоки. В тази връзка си струва да се обърне внимание на начина на живот и менюто на жителите на споменатите региони.

 

храни

Снимка: iStock

 

Сините зони включват Сардиния в Италия, Окинава в Япония, Икария в Гърция, Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. Въпреки че тези региони имат много различия и хората не се хранят по един и същи начин, си струва да научите повече за предпочитаните продукти.

Нека видим на кои продукти залагат столетниците в “сините зони”: 

Фасул и други варива 

 

храни

Снимка: iStock

 

Бобовите растения са основна храна в повечето сини зони. Те съдържат големи количества антиоксиданти, фибри и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравословно тегло и борба с болестите. Например черноокият грах е основна част от ежедневното меню на остров Икария в Гърция и е установено, че тези зърна са полезни за сърцето, както и имат противоракови и антидиабетни свойства. Хората в Никоя в Коста Рика ядат черен боб всеки ден, често с оризови и царевични тортили (не е лоша идея за вечеря, нали?).

Картофи 

 

храни

Снимка: iStock

 

Картофите се считат за основна храна за живеещите на остров Икария в Гърция, докато лилавите сладки картофи се консумират редовно в района на Окинава. Те съдържат фитохимикали, наречени антоцианини, за които е известно, че помагат за предотвратяване на заболявания. Сладките картофи също са богати на витамини А, В6, С и калий. Освен това имат много фибри. Въпреки че мнозина смятат, че обикновените картофи са нездравословни поради високото съдържание на въглехидрати, опитът показва, че това не е така – те помагат на икарийците да се предпазят от диабет, а също така поддържат ниско кръвното налягане.

Чесън 

 

храни

Снимка: iStock

 

Жителите на Окинава в Япония редовно ядат чесън. Статия на National Geographic твърди, че този продукт се смята за едно от най-мощните природни лекарства. Свързва се с намален риск от развитие на определени заболявания, които обикновено се появяват с възрастта. По-конкретно, чесънът съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на развитието на някои видове рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Зехтин 

Икарийците използват ежедневно зехтин. Необработеният екстра върджин има дълъг списък от доказани ползи за здравето, което прави средиземноморските общности, където се използва широко, считани за едни от най-здравословните в света. Например, установено е, че зехтинът помага за контролиране на теглото, нормализира кръвното налягане, намалява риска от някои видове рак и подобрява цялостното здраве поради своите противовъзпалителни свойства.

<p><strong>Зехтин&nbsp;</strong></p>  <p>Икарийците използват ежедневно зехтин. Необработеният екстра върджин има дълъг списък от доказани ползи за здравето, което прави средиземноморските общности, където се използва широко, считани за едни от най-здравословните в света. Например, установено е, че зехтинът помага за контролиране на теглото, нормализира кръвното налягане, намалява риска от някои видове рак и подобрява цялостното здраве поради своите противовъзпалителни свойства. &nbsp;</p>

Авокадо 

Калифорнийският град Лома Линда е една от петте сини зони. Местните са основно вегетарианци и си хапват авокадо ежедневно. То помага за понижаване на холестерола и съдържа 30% повече калий от бананите. Известно е също, че помага за контролиране на теглото и намалява риска от затлъстяване и диабет тип 2.

<p><strong>Авокадо&nbsp;</strong></p>  <p>Калифорнийският град Лома Линда е една от петте сини зони. Местните са основно вегетарианци и си хапват авокадо ежедневно. То помага за понижаване на холестерола и съдържа 30% повече калий от бананите. Известно е също, че помага за контролиране на теглото и намалява риска от затлъстяване и диабет тип 2.&nbsp;</p>

Сьомга 

Сьомгата и всяка друга мазна риба се ядат ежедневно в Лома Линда. Рибата съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, за които е установено, че подпомагат здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

<p><strong>Сьомга&nbsp;</strong></p>  <p>Сьомгата и всяка друга мазна риба се ядат ежедневно в Лома Линда. Рибата съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, за които е установено, че подпомагат здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.&nbsp;</p>

Пълнозърнест хляб с квас 

Италианският остров Сардиния е друг регион, включен в Синята зона. Членовете на местната общност ядат храни като нахут, козе мляко и хляб с квас, който благодарение на закваската съдържа живи млечнокисели бактерии. Те понижават гликемичния индекс, което означава, че кръвната ви захар не скоча и се чувствате сити по-дълго.

<p><strong>Пълнозърнест хляб с квас&nbsp;</strong></p>  <p>Италианският остров Сардиния е друг регион, включен в Синята зона. Членовете на местната общност ядат храни като нахут, козе мляко и хляб с квас, който благодарение на закваската съдържа живи млечнокисели бактерии. Те понижават гликемичния индекс, което означава, че кръвната ви захар не скоча и се чувствате сити по-дълго.&nbsp;</p>

Домати 

Жителите на Сардиния обичат доматите. Италианците използват този зеленчук в много от своите ястия. Той съдържа антиоксиданта ликопен, който е известен със своите противовъзпалителни свойства и способността си да нормализира кръвното налягане, намалява риска от метаболитни проблеми и инсулт и подобрява здравето на сърцето. Имайте предвид, че чери доматите съдържат повече бета-каротин, който според проучвания може да помогне за намаляване на риска от развитие на тумори, свързани с рак на простатата.

<p><strong>Домати&nbsp;</strong></p>  <p>Жителите на Сардиния обичат доматите. Италианците използват този зеленчук в много от своите ястия. Той съдържа антиоксиданта ликопен, който е известен със своите противовъзпалителни свойства и способността си да нормализира кръвното налягане, намалява риска от метаболитни проблеми и инсулт и подобрява здравето на сърцето. Имайте предвид, че чери доматите съдържат повече бета-каротин, който според проучвания може да помогне за намаляване на риска от развитие на тумори, свързани с рак на простатата.&nbsp;</p>

Вино 

Това може би е най-добрата част от списъка. Много региони от Синята зона редовно включват чаша червено вино към храненето. Някои изследвания показват, че червеното вино може да бъде полезно за здравето на сърцето поради съдържанието на антиоксиданти и полифеноли. Разбира се, при всеки алкохол е важна умереността, а понякога и одобрението на лекар.

 

 

<p><strong>Вино&nbsp;</strong></p>  <p>Това може би е най-добрата част от списъка. Много региони от Синята зона редовно включват чаша червено вино към храненето. Някои изследвания показват, че червеното вино може да бъде полезно за здравето на сърцето поради съдържанието на антиоксиданти и полифеноли. Разбира се, при всеки алкохол е важна умереността, а понякога и одобрението на лекар.&nbsp;</p>

edna.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене