Петков с нов ултиматум към ГЕРБ: Тук е заровено кучето

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ коментира ротацията и каза заради какво може да идем на избори

Лидерът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков каза при какво условие биха продължили да управляват заедно с ГЕРБ.

Както БЛИЦ писа от ПП-ДБ изпратиха меморандум на ГЕРБ, с който предлагат в регулаторите двете партии да имат по 50 процента и да имат право на вето върху назначенията.

С този меморандум ние казваме на ГЕРБ: Хора, продължете с нас. Тъй като това правителство, лошо или добро, работи добре и дава резултати. Това заяви бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

Всъщност, за да продължим заедно, за да има смисъл, ние трябва да продължим да сменяме и да променяме тези регулатори, от които хората чакат нещо да се случи по-добро и с регулаторите ние казваме, че за да може това да се промени, искаме всички назначения в тези регулатори да минат през много трудно процедура и прозрачна, и никоя партия и никой да няма контрол върху тях, заяви още Петков.

По повод срещата му с Спас Русев в столичен хотел Кирил Петков заяви, че не е важно политиците с кой се срещат, а регулаторите да не могат да се срещат с никой.

„Преди 10 години той инвестира в бизнес в САЩ „Clever beast“ се казваше. Имахме среща в „Гранд хотел“. „Поръчаш сокове. Той не е търсил информация за регулаторите“, разказа още Петков и допълни: Но това, което и мен, и вас ви притеснява, е, че никой не вярва, че тези регулатори са независими.

„Ако сме абсолютно равни – ГЕРБ ще контролира нас и ние ГЕРБ. Затова и трета точка сложихме – вето“, посочи Петков.

Важно е да направим така с регулаторите, че никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението. Защото регулаторите трябва да защитават интересите на обществеността и да бъдат така направени, че никой политик да вдигне телефона и да каже в тази посока трябва да се отсъди, добави Кирил Петков.

Ако отидем на избори, ще идем само за едно. ГЕРБ и ДПС в комплект се надяваха да имат 2/3 мнозинство в тези регулатори, а ние искаме да са по равно. Това е „кучето, което е заровено“, посочи той.

В този момент голяма част от регулаторите са 100% спортни. За службите, ние говорим за тях от 9 месеца. Омръзна ни да се молим.

При ротацията на всеки министър трябва да бъде поискана оставка от 2-те страни. Т.е. ако само едната страна, иска оставката му, той няма да си тръгне.

Ние нямаме илюзия, че когато сме с 63 депутати, а ГЕРБ с 69, може да искаме много. Но това правителство не е в състава, в който всеки си мечтае, но то си работи. Нека не правим политически драми“, каза още Петков.

Относно меморандума, той заяви: „Това е отворена позиция, не е ултиматум. Ние го направихме публично. Надяваме се, че когато колегите от ГЕРБ предложат техни предложения за промени, също ще ги направят публично. Ние светваме лампата, не сме арогантни, знаем, че имаме 63 депутата, но се замислихме, заслужава ли си да продължаваме, ако реформите не се случат“, каза Петков.

Той коментира и ябълката на раздора между ПП-ДБ и ГЕРБ – поста на външен министър. Според него може да има министър по европейските въпроси и това е Мария Габриел.

„Не става въпрос за пътуване – това са пълни глупости“, каза Петков.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене