„ГРОМА ХОЛД“ ИЗПЪЛНИ УНИКАЛНО УКРЕПВАЩО ТУНЕЛНО СЪОРЪЖЕНИЕ НА АМ „СТРУМА“ПРИ ЖЕЛЕЗНИЦА

5 км. автомагистрален път с 2-километров пътен тунел се въвеждат в експлоатация като част от АМ „Струма“ в отсечката между Благоевград и Симитли. Част от участъка е и важното тунелно съоръжение, укрепващо свлачището при с. Железница, което бе изградено от ДЗЗД „АМ Струма 3.1“ с водещ партньор Грома Холд за по-малко от 10 месеца.

„Само компания с много сериозен опит в мащабната инфраструктура, с нужния експертен и технически потенциал, каквато е Грома Холд, можеше да се справи с тази предизвикателна задача. За рекордно кратко време извършихме огромен брой СМР-та, включващи 400 броя изливни пилоти, замонолитени в скала, с дълбочини до 32 м., укрепващи анкери с дължини до 34 м., вложихме около 3500 т. желязна армировка и изляхме над 80 000 куб.м. бетон. Целта на тунела е да бъде контрафорс, който да възпира и укрепва свлачищните процеси във високата част на планинския склон над тази част от магистралата“, споделят от ръководството на Грома Холд.

Заедно с укрепващия тунел Грома Холд завършва и последната 500 метрова отсечка от Лот 3.1. на АМ „Струма“. Тунелът е с обща дължина от 250 м. До изграждането му се стигна, след като се появи необходимост да се осигури безопасното преминаване по автомагистралата поради възникнали свлачищни процеси в непосредствена близост до дясното платно на магистралата.

Тунелът е оборудван с модерни системи за безопасност, сред които системи за пожароизвесяване, за осветление и аварийно осветление, което индикира и разстоянието до най-близките изходи в случай на евакуация. Има водещо осветление, което е монтирано в тротоарните блокове, както и светофарна уредба съгласно нормативните изисквания.

Всички системи за безопасност и трафик контрол по АМ „Струма“ ще се следят в специалния Контролен център за управление на трафика, ръководен от АПИ и Областното пътно управление в Благоевград, чието изграждане също е изпълнено от Грома холд.

 

След въвеждането на новите 5 км. от АМ „Струма“ трафикът в района ще бъде облекчен, но рискът от тапи при Симитли остава реален, а нуждата от цялостно завършване на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле- все по-голяма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене