Нови лекари в Петрич, поръчана е допълнително апаратура за лечение на пациенти с Ковид

Кметът Димитър Бръчков провежда редовно срещи с медицинските специалисти и с ръководството на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД. Търсят се съвместно решения на проблемите в хода на четвъртата вълна на пандемията. Целта е да се създадат необходимите условия за работа на медицинския персонал и за лечение на пациентите. „Благодаря за денонощния труд на нашите медицински специалисти, за огромните усилия, които полагат“, каза кметът.

Вътрешно и Неврологично отделения са преобразувани в Ковид отделения. Работят на пълни обороти Инфекциозно отделение и Реанимация. След разговори със завеждащите отделения лекари е поръчана допълнително апаратура по тяхна преценка – респиратори за реанимация, мобилни допълнителни апарати за високоточен кислород за Вътрешно и Неврологично отделение и други необходими за лечението на пациентите. Общата стойност на апаратурата е около 100 000 лв.  Монтирани са още два съда за кислород от по 1 тон, успоредно със съществуващия, който има капацитет 3 тона.

Кметът направи сравнение, че в момента с общо 5 тона кислород се покрива лечението на пациентите за два дни, а преди това за повече от две седмици. „Това говори за огромна натовареност в цялата болница“, посочи кметът. Следващата седмица в Детско отделение и отделението по Хемодиализа ще бъде монтирана цялостна кислородна система, с която да бъдат захранени и тези две отделения. Останалите отделения разполагат с такава система.

„Технологично сме окомплектовани във всяко едно отношение“, допълни Димитър Бръчков. Уточни, че продължават срещите с личните лекари, от които се иска съдействие за дежурства в неотложен кабинет за възрастни, за да се разтовари голяма част от натиска към болницата от по-леките случаи. Кметът изрази благодарност към личните лекари, отзовали се до момента на този призив за помощ. Част от работещите в Хемодиализа също се включват в отделенията за ковид пациенти и това е сериозна подкрепа. Пациентите на хемодиализа остават тук, няма да пътуват, отделението запазва функциите си.

„Радващо е да кажа, че в нашата болница започна работа в Реанимация един млад лекар, още един лекар ще започне във Вътрешно отделение идната седмица. Очакваме лекари –рентгенолози от София да пристигнат също, за да помогнат в работата на д-р Апостолов тук, който е единственият ни такъв специалист и е изключително натоварен“, обобщи кметът на община Петрич. Димитър Бръчков припомни, че по Наредбата за стимулиране на медицинските кадри и специализанти осем студенти по медицина са подписали договор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене