Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в Кюстендилско ще се контролира с фотокапани

Задълбочава се проблемът с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в Кюстендилско. Местни организации и властта там ще започнат монтирането на фотокапани, с които да хващат хората, които изхвърлят отпадъците си на места, където не трябва.

Множество са нерегламентираните сметища в Кюстендилско, с които местната власт и местни организации се борят от години. Опасенията обаче са, че преди началото на пролетния сезон тоновете отпадъци както в района на реките Баншница и Струма, така и в малките населени места на територията на общината, ще се увеличат значително.

„От доста години се борим със замърсяването в района на Кюстендил и малките насалени места. Вече имаме две поставени камери с фотокапан, които ловят хора, изхвърлящи отпадък на нерегламентирани сметища – едната от тях е в село Търновлак. Имаме още 10, които ще бъдат поставени скоро“, каза в „Денят започва“ Бояна Алексова от НПО „Чиста Струма“.

Санкциите за нарушителите са финансови и са определени с наредба на Общинския съвет, но ще бъде предложено те да бъдат увеличени, заяви инж. Огнян Атанасов – кмет на община Кюстендил.

„Ние почистваме нерегламентираните сметища, но отново се замърсяват“, обясни той и допълни, че днес ще бъде монтирано видеонаблюдение в един от кварталите на Кюстендил, където има образувано нерегламентирано сметище, което най-вероятно се използва от хората в близките къщи.

Атанасов съобщи още, че общината ще организира и точки, където да се събира зеленият отпадък, който да бъде откаран към компостираща инсталация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене