Ученичка от Благоевград намери портфейл и го върна на собственика

Седмокласничка от Благоевград намери портфейл с доста пари, лични документи и банкови карти и го върна на собственика.

Преди дни 14-годишната Анита намира портфейл на улица в центъра на Благоевград, докато отива на тренировка по гимнастика. След като наблизо не вижда човек, от който може да е паднал, тя решава да провери какво има в него.

„Имаше доста голяма сума пари и реших да снимам личната карта на човека, да я публикувам в една група „Забелязано в Благоевград“ и да се намери човекът, на когото е портмонето. Това е най-лесната връзка в тези времена“, споделя Анита Бочукова.

След като публикува снимката в социалните мрежи, Анита позвънява и на майка си, за да ѝ каже за намерения портфейл.

„Първоначално се ядосах, защото го е публикувала преди да се съгласува с мен или поне да го обсъди, като се притеснявах да има портфейл със сума в нея, да е сама, а в същото време обществото да го знае това нещо и се притеснявах да не последват някакви измами или пък да не се свържат с нея да го предаде, а тя пък да не знае на кой да го предаде. И за това веднага ѝ казах да посочи моя телефон, за да мога аз да отговарям на обажданията и така и стана“, допълни Мариета Петлова, майка на Анита.

Благодарение на поста в социалните мрежи само за няколко минути майката на Анита получава десетки позвънявания от близки на мъжа изгубил портфейла си. Обажда се и той.

„Благодари ми човекът, беше щастлив, че съм го намерила. Каза, че си е губил доста пъти този портфейл и не му е било за пръв път“, коментира Анита Бочукова.

„Важно е да се говори с децата като с големи хора, да се обсъжда. Важна е и средата не само родителите и аз съм горда майка, че моето дете е направило такава постъпка. Наистина беше доволен човекът, отблагодари ѝ се подобаващо, тя е още по-щастлива, че той ѝ се отблагодари и че хората я поздравяват по този начин“, добави Мариета Петлова, майка на Анита.

Горда с постъпката си Анита споделя, че не се чувства герой.

„Ти можеш да задържиш парите за себе си, но не е редно, защото парите са изкарани с труда на друг. И да, това бих ги посъветвала хората – да върнат на съответния човек, за да им се върне добро и на тях“, каза още Анита Бочукова.

Мъжът, изгубил портфейла си, не пожела да застане пред камерата ни от съображения за сигурност, но сподели, че е трогнат от бързата реакция на Анита, а постъпката ѝ е пример както за децата, така и за възрастните.

БНТ/Станислава Христова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене