Ексконсул: Българите са смачкани в одринския затвор, ще признаят дори неща, които не са извършили

Настъпихме гюленистка мина и българските граждани ще бъдат съдени. Консулските ни служби са ограничени заради действащото в Турция извънредно положение. Това каза по Нова телевизия бившият български консул в Одрин Георги Димов.
На 17 ноември в Одрин бяха заловени петима предполагаеми гюленисти при опит да преминат нелегално в България с микробус и трима български граждани, обявени от властите за техни помагачи.
Петимата са задържани по подозрение във връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен – Фето. Анкара го обвинява в организиране на опита за преврат в нощта на 15-и срещу 16 юли 2016 г.
Българските граждани са в затвора в Одрин по обвинение за нелегален трафик на мигранти и подпомагане на престъпна организация.
„Арестуваните са смачкани в затвора. Ще си признаят и майчиното мляко. Ще си признаят дори неща, които не са направили“, коментира Димов.
Посланикът в Турция Надежда Нейнски каза по БНР, че служителите на консулството в Одрин са в готовност да се срещнат с арестуваните българи, които се намират в затвор от закрит тип в същия град.
„На задържаните при подобни обвинения в извънредно положение се отнемат телефоните при задържането и всъщност властите решават кога ще им дадат право да се свържат с близките им“, каза Нейнски.
„Това, което знам със сигурност на този етап, е, че те са наши граждани дори поради обстоятелствата, че сме информирани от турската държава. Знаем и техните имена. Не знаем дали са двойни граждани, което в случая допълнително ще бъде изяснено“, отбеляза посланикът.
„Не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинението в съда. Досега има досъдебно разследване. Не знаем и дали всъщност ще бъде открито или закрито заседанието. Нашите консули в Одрин са в постоянна връзка и с полицията, и с прокуратурата, така че следят развитието на случая“, каза още Нейнски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене