Очакван кадрови трус: Й. Андонова аут от шефския пост в Разплащателна агенция-Благоевград, гл. счетоводител И. Диниазъм дисциплинарно уволнен, Н. Салих пратена в пенсия

54897-632x358

Рокадите са предвестници на голямото земетресение: Г. Кочев пак начело на агенцията, К. Укев – отново в шефския кабинет на областната служба, твърдят посветени

Директорът на Областна служба „Земеделие“ в Благоевград Антонела Донушева прекрати договора за управление на шефката на Разплащателна агенция в Благоевград Йорданка Андонова. Заповедта за отстраняването й от поста е подписана в понеделник вечерта, минути преди изтичането на работния ден. Вчера сутринта Андонова събрала шефовете на отделите в агенцията, за да се сбогува с тях, и напуснала кабинета си. Още не е ясно кой ще вле­зе в него, но усилено се го­вори за връщане на бял кон на бившия шеф Георги Качев, активен член на ГЕРБ, който през есента на 2013 г. осво­боди стола за нея. Макар и в момента да е в ресторантьорския бизнес, Качев е доста наясно с работата в агенция­та и дори и след детронира­нето му не изневери на лю­бимото земеделие – чрез подставени лица в кампания­та по директни плащания за 2014 г. към ДФ „Земеделие“ /конкретно чрез фирма „Инфонет“ ООД – гр. Благоевград, в която съсобственик е съп­ругата му Илияна Валериева Керина-Качева/, той заяви 700 дка пасища и ливади в Селище, Логодаш и Падеш, и дори вероятно вече е полу­чил по сметката си 30 000 лв. субсидия по Схемата за еди­нно плащане на площ – СЕПП 2014 г..

14 месеца след като огла­ви най-паралийското земе­делско звено, през което ми­нават евросубсидиите и дър­жавните доплащания за зе­меделските производители и животновъди, Йорданка Ан­донова се връща на старото си място – като старши ек­сперт в Областна служба „Земеделие“ в Благоевград. Оттук тя бе изстреляна в Раз­плащателна агенция минала­та година със заповед за ко­мандироване по настояване на бившия депутат от листа­та на БСП в Пиринско – пред­седателя на БЗНС „Ал. Стам­болийски“ Спас Панчев. Ка­то коалиционен партньор на бившите управляващи той получи малка квота за наз­начения и най-важното зве­но в нея бе Разплащателна­та агенция.

Отново в понеделник с поста си в агенцията прину­дително се е разделил и глав­ният счетоводител Исмаил Диниазъм. Заповедта му, подписана от Донушева, е за дисциплинарно уволнение. Тя обаче му била връчена в София, където го извикали в Министерството на земеде­лието и храните „за справка“, явно за да предотвратят но­мера с удължаването на бол­ничните, тъй като Диниазъм представя болнични листове от средата на миналия месец. За причините за дисципли- нарното уволнение в. „Стру­ма” единствен информира още преди 2 седмици, кога­то в агенцията се изсипаха проверяващи от централно­то управление на ДФЗ и тех­ни колеги от отдела за бор­ба с измамите и започнаха обстойна ревизия по сигнал от служители, че Разплаща­телна агенция от един месец не им е изплащала команди­ровъчни, въпреки че те вече са ги платили от джоба си, а освен това парите по това перо липсват в касата на аге­нцията и не е ясно къде са отклонени. Сигналът бе пот­върден, преди седмица про­веряващите констатираха, че става въпрос за липсата на около 10 000 лв. само от ко­мандировките и явно това е „подписало пътния лист“ на счетоводителя.

Третата заповед на Дону­шева с дата 1 декември 2014 г. е за пенсионирането на Найла Салих. Бившата шеф­ка на ДфЗ в Благоевград от времето на тройното управ­ление няколко пъти бе уво­лнявана от службата и връ­щана от съда. За последно САС я възстанови на работа като главен експерт „Прила­гане на схеми и мерки за под­помагане“ в ДФЗ миналия по­неделник и в сряда Салих трябваше да се появи в службата, за да седне отно­во на бюро. Междувременно обаче се оказало, че тя е на­вършила пенсионна възраст и вместо да продължат схе­мата с неизпипаните й уво­лнения, заради които после по съдебно решение ДфЗ трябваше да й плаща и обе­зщетения, Донушева е пред­почела да използва като мо­тив по-чистия повод за око­нчателна раздяла със Салих „пенсионна възраст“.

Въпреки че самата Антонела Донушева е активен член на ГЕРБ в Сандански, откъдето е родом, в Благоев­град усилено се говори, че и нейните дни начело на Об­ластна дирекция „Земеделие“ в Благоевград са преброени. Заплахата за поста й е Кирил Укев – бившият шеф на ди­рекцията, който на последни­те парламентарни избори бе кандидат-депутат от ГЕРБ. Името му изскача неслучайно – Укев живее в Струмяни, но от няколко дни много чес­то го забелязват в Благоев­град, в щаба на ГЕРБ.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене