Смолян ще почете паметта на Васил Левски с редица прояви

С военни почести, факелно шествие, конкурси и редица прояви в Смолян ще се отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

На 19 февруари, понеделник, тръгва факелното шествие в 18.00 ч от читалище „Балкански просветител“ в Райково и ще продължи до двора на ППМГ. В шествието се включват Трети ученически гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“, клубовете „Млади възрожденци“ в града, училища и граждани.

В двора на гимназията от 18,30 часа е началото на тържествения ритуал „Полагане на венци пред паметник“, воден от 101 Алпийски полк. Пламенни слова ще произнесат възпитаниците на ППМГ „Васил Левски“ – Смолян. Почит към Апостола, венци и цветя ще поднесат представители на местната и държавната власт, духовенството, различни организации и институции, училищата от града и граждани.

И тази година в спортната зала на ППМГ „Васил Левски“ – гр. Смолян ще се проведе от 10.00 часа регионалното състезание „Лъвски скок“.

На 19 февруари точно в 12.00 часа в класните стаи на училищата в Смолянска област ще звучи одата „Левски“ от Иван Вазов. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от училищата с патрон Васил Левски в областта, а от 2013 г. РУО – Смолян отправя апел към всички училища с рецитацията на стиховете на народния поет, учениците в Смолянския край да отдадат петминутна почит към Апостола.

През 2020 г. в града е открит втори паметник на Васил Левски – на площад „Свобода“ в центъра на Смолян. От 14.00 часа на 19 февруари група ученици от Клуб „Млади възрожденци“ при ППМГ „Васил Левски“ ще сведе чела пред делото му с почетен караул.

За да се знаят, осмислят и помнят идеите на Левски и заслугите му за България, от Регионална библиотека „Николай Вранчев“ е организиран конкурс за есе и рисунка, адресиран към всички заинтересовани ученици в община Смолян от I до VII клас. Отчитането на резултатите и награждаването на победителите ще се проведат на паметната дата 19 февруари.

В навечерието на бележитата дата на 13 февруари в РДТ „Николай Хайтов“ за учители и ученици, за жителите на града бе предложен спектакълът на Кърджалийския драматично-музикален театър „Тайната вечеря на Дякона Левски“ от Стефан Цанев, закупен от Община Смолян.

Организатори на паметните събития са Община Смолян, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“ в град Смолян и ППМГ „Васил Левски“ град Смолян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене