Съветниците от ПП-ДБ в Смолян се самосезират за поръчано гориво за неработещият планетариум, от общината отричат

Смолянският депутат от ПП-ДБ Михал Камбарев заяви в профила си в социалните мрежи, че ще се самосезират за поръчаното гориво за неработещият от 2021 г. планетариум в Смолян, видя „Фокус“. „Общинските съветници на ППДБ и аз приемаме публикацията на астрономите в групата за спасение на планетариума, за да се самосезираме. Започваме да изискваме информация и документи, за да разберем каква е истината и къде е нафтата“, написа народният представител и прави препратка към информацията, публикувана във фейсбук групата „Да спасим планетариума в гр. Смолян“. Публикуваме поста без редакторска намеса:

„Помните ли края на 2022-ра и началото на 2023-та година? Нито пролет, нито есен! Чакахме поредното „отваряме наесен“ – „отваряме напролет“. Строежът на Планетариум Смолян е официално спрян за промяна на проекта, фактически ремонтите си вървяха необезпокоявани от РДНСК, Надзор, Главен архитект и всички контролни механизми на държавата и обществото. Тирантите още ги нямаше!

Явно, обаче, строителите – китайци ли, италианци ли, работници на ИСА 2000 ли, са зиморничави!

Наш сътрудник, ровейки из всеизвестно непредрешените и честни обществени поръчки на Община Смолян, случайно се натъкна на интересен факт!

Поръчка за доставка на 26 000 литра гориво за отопление! Специално за Планетариум Смолян! Сграда, по това време без покрив /ако се вярва на официалните документи/, с демонтирани радиатори /имаме снимки/ и по проект – отопляема с термопомпи, които /вече/ можете да видите на северната фасада. Сграда, за чието оборудване към този момент все още не е избран доставчик!

Явно сме били некоректни! Явно това не е само кино! Кино-сауна е! На нафта!

В тази връзка, молим, ако сред последователите ни има членове на общинския съвет, работещи в някой контролен орган, призван да контролира харчовете на общината, и/или прокурор, разследващ полицай или който и да е, който може да задължи Община Смолян да отговори, молим – ПОПИТАЙТЕ!

Попитайте къде са доставени, кога, къде са складирани 26 000 литра! Но най-напред – ЗАЩО?!?“, призовават в социалните мрежи защитниците на планетариума в Смолян.

От своя страна днес от община Смолян изпратиха опровержение на тези твърдения. Ето какво пишат от администрацията:

„Поредните внушения, обвинения и измислици, които досега по никакъв начин не са се потвърдили са отправени към Община Смолян във фейсбук страницата „Да спасим Планетариума в гр. Смолян“. Поредното внушение в публикацията е, че Общината е обявила поръчка към края на 2022-ра година за 26 000 литра гориво за отопление при положение, че сградата на Планетариума се ремонтира и по това време е без покрив. И тъй като в публикацията се задават въпроси къде е складирано и доставено горивото и защо, Община Смолян отговаря.

Строителството на Планетариума започва през есента на 2021-ва година. Скоро след това, след частично разкриване на покрива става ясно, че има проблеми с водоотвеждането и трябва да се търсят допълнителни проектни решения за промяна в покривната конструкция, поради което строителството е спряно. Към края на 2022-ра година е направено договаряне за доставки на гориво за отопление за няколко общински обекта, като в договора е включено и прогнозно количество за Планетариума от 26 000 литра. Слагаме акцент на думата „прогнозно“. Това позволява при нужда от използване на котела за отопление по всяко време да се осигури гориво за Планетариума. Така или иначе от края на 2022-а година до този момент не се е наложило заявяване и зареждане на количества гориво за Планетариума. Нито един литър гориво не е поръчан, платен, съхранен или изгорен, но с оглед на факта, че това е акцизна стока и се доставя при строги правила, община Смолян е включила като възможност при нужда, такава доставка да бъде осъществена.

За пореден път ставаме свидетели на превратно тълкуване на факти, внушения и ще си позволим да кажем – некомпетентно и тенденциозно говорене от хора или без никакви елементарни познания, или с користни цели.

В края на месец февруари т.г. ремонтираната, обновена и модернизирана сграда на емблематичния Планетариум ще отвори врати и се надяваме подобни некоректни публикации да спрат“, пише в съобщението от община Смолян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене