С хепънинг и безплатни изследвания за ХИВ/СПИН, в Смолянско отбелязват Деня на Свети Валентин

Вече стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, посветен на Празника на влюбените. Тази година мотото е „Отговорността е секси – използвай презерватив“ и има за цел да насърчи особено младите хора към безопасен секс. Лице на инициативата е актьорът Александър Сано, с чието участие е изготвен атрактивен рекламен клип. Видеото може да се види и по местни телевизии и канали в социалните мрежи. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян.

Ликът на известния артист краси също картички и плакати, които се разпространяват сред младежите на област Смолян от Регионалната здравна инспекция и 13 клуба на Българския младежки червен кръст. Промотивните материали се придружават от над 1000 броя презервативи.

На 14 февруари още 300 кондома и брошури ще бъдат предоставени на посетителите на популярни кафенета, нонстоп магазини и дискотеки в Смолян. Целта е да се насърчи безрисковото сексуално поведение и да се напомни, че в РЗИ всеки може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ и други инфекции.

В седмицата от 12 до 17 февруари всички желаещи имат възможност да установят с бързи тестове статуса си за ХИВ/СПИН, а чрез имуноензимни тестове – за хепатит В, С и сифилис. Това ще се случва всеки работен ден, от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински изследвания на Регионалната здравна инспекция.

В деня на Св. Валентин хепънинг с призив за отговорна любов ще се проведе сред възпитаниците на Националното фолклорно училище в Широка лъка. Събитието се организира от експерти по промоция на здравето от РЗИ и ще включва викторина с награди и образователна беседа относно начините за предпазване от ХИВ, и новостите в терапията, помагаща на хората, живеещи с вируса. На младежите ще бъдат предоставени атрактивни информационни материали и предпазни средства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене