Aнсамбъл „Пирин“ покорява столицата с юбилеен концерт в НДК на 4 декември

107231-ansambal-pirin-ubilei-01Грандиозен 3-часов концерт подготвят бивши и настоящи творци на ансамбъл „Пирин“ в столицата. Те ще разпръснат  магията на българския фолклор  в зала 1 на НДК този четвъртък, 4 декември.

Концертът е организиран по случай 60-годишния  юбилей на ансамбъла за всички желаещи да се докоснат до  богатото културно наследство на Пиринския край. Спектакълът  ще покаже цялата история на ансамбъл „Пирин“ от създаването му до сега, като за целта ще бъде използвана модерната и ефектна 3D мапинг проекция. Творците ще пеят и танцуват на фона на снимки и картини, пресъздаващи богатата културна история на ансамбъла през годините.

Разгръщайки цялото фолклорно богатство на България, в концерт-спектакъла на ансамбъл „Пирин“ ще се включат и най-големите имена в неговата 60-годишна история. Специално за юбилея от САЩ пристигна изпълнителката на „Катерино моме” – Татяна Сърбинска, участие в празничния концерт ще вземат и други две от основателките на ансамбъла– Таня Костова и  Руска Стоименова. Няколко поколения певци и танцьори ще застанат редом един до друг, за да изправят на крака българската публика, така както са го правили неведнъж по целия свят.

За 60 години от своето съществуване ансамбъл ”Пирин” е изнесъл  над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас  и в 60 страни по всички континенти на света. Благоевградските изпълнители са показвали богатството на българския фолклор  в едни от най-големите градове и на световноизвестни сцени като: „Карнеги хол”- Ню Йорк, „Кенеди център”- Вашингтон, „Оркестра хол”- Чикаго, Денвър, „Бъркли център”- Сан Франсиско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас, Ню Орлеанс, Флорида /САЩ/; театър „Кралица Елизабет” – Торонто, Монреал /Канада/; Токио и Осака /Япония/; зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгресите в Москва, Ленинград, Киев, Кишинев, Одеса и др./Русия/;

В Южна и Средна Америка : театър „Пресиденте  Алвеар” в Буенос  Айрес – Аржентина, Колумбия, театър ”Боливар” в Кито  – Еквадор, Панама, центъра за изящни  изкуства в Пуерто Рико, Доминиканска република, Мексико; Северна Америка; Азия: Китай, Япония, Северна Корея, Лаос, Виетнам, Сирия, Ливан, Ирак, Иран;Африка: Египет и Либия;Австралия: Пърт, Бритсбърн, Сидни, Аделаида, Мелбрън; Европа: Франция, Италия, Германия, Унгария, Полша, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Албания и др.

Ансамбъл „Пирин“ ще разгърне своята необятна феерия от песни, цветове и танци на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене