На прицел: Прокуратура и полиция погнаха двама крупни „перачи“ на пари в Петрич, въпросът е чии пари са минавали през тях?

_thumb

След оперативна разработка открито, че по сметките на трайно безработен мъж са постъпвали от 3 до 8 000 лева месечно, двамата притежават 4 Тир-а за стотици хиляди левове без да извършват търговска дейност

Двама петрички роми са на прицел на прокуратурата и икономическа полиция. 34 годишните Димитър К. и Румен П. са заловени от полицията след прилагане на специални разузнавателни средства и оценка на имуществото им, заявиха от Районна прокуратура за Struma.com. Оказало се, че ромите, които са трайно безработни от години, притежават 4-тира за стотици хиляди левове. Ромите са засечени след оперативна разработка, продължила няколко месеца.
Спец полицаите засекли разговори по телефона, както и банкови преводи. В продължение само на един месец на едно от лицата са превеждани от 3 до 8 000 лева. „Перачите“ са привлечени като обвиняеми чл. 253 от НК Материалите са отделени и са изпратени в Окръжна прокуратура..
”Става дума за пране на пари. Затова е повдигнато е обвинение по този състав.”, каза още прокурорът от РП. По случая активно се работи и в сектор Икономическа полиция –Петрич. Към този момент е установено, че на двамата роми се води имущество, несъответстващо на материалното им положение. Установено е, че през целия си съзнателен живот, те не са се занимавали с нищо. Това е безспорно доказано в досъдебно производство. Те не извършват и търговска дейност, поясни още прокурорът.. Това е дало основание за повдигане на обвинение по смисъла на член 253 от Наказателния кодекс –пране на пари в особено големи размери.
От прокуратурата поясниха, че в такива случаи при стартирането на делото, което се очаква имуществото на двамата роми, придобито чрез пране на пари, ще се отнеме в полза на държавата.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене