Д-р Антон Темелков: 27 двойки от Благоевградско са били подпомогнати за инвитро през 2023

През изминалата 2023 година 27 двойки от Пиринско са получили финансова подкрепа в размер на по 4 000 лв за инвитро процедури. Средствата са предвидени в бюджета на Община Благоевград по общинската програма за местно финансиране на двойки с репродуктивни проблеми.

„От 2012 година насам имаше една постоянна величина от порядъка на 200 000 лв, които се отпускаха годишно, сега са по-малко – от порядъка на 110 000 – 120 000 лв, но това е от такъв период от 2-3 години, през който знаете, е тежко финансовото състояние на Община Благоевград и въпреки всичко програмата продължава да работи, не е спряла“, коментира в ефира на Радио Благоевград д-р Антон Темелков Директор „Здравеопазване“ към Община Благоевград.

В зависимост от бюджета, който се приема в началото на всяка календарна година, всяка община сама определя размера на финансовото подпомагане за двойки с репродуктивни проблеми, като има и общини в страната, които изобщо нямат такова перо за подкрепа. На национално ниво съществува Фонд „Асистирана репродукция“, който финансира до три опита ин витро при двойки със стерилитет. Максималната сума, която се отпуска от него е 6 000 лв. на процедура, като заявителите, които не са били одобрени по ЦАР, имат право да кандидатстват по общинската програма.

„Ние все още не правим едно ограничение, както е в правилнника на национално ниво, че всички жени, които са навършили 43 години, вече нямат право да бъдат подпомагани, докато при нас даваме шанс на всеки, който подаде заявление и предостави необходимите медицински документи, да получи съответната помощ“, обясни д-р Темелков.

За да се кандидатстват за местно финансиране, заявителите трябва да представят декларация, че не са одобрени за финансиране от Националния фонд, както и, че нямат задължения към общината. Всички изискуеми документи са качени на сайта на Община Благоевград, като политиката, която се следва е да няма одобрен заявител, който да е останал без финансова подкрепа.

„Всеки заявител има право да кандидатства веднъж годишно, като в зависимост от броя на заявителите и определената в бюджета сума, се определя размера на помощта. В последно време ние се стараем да осигурим по 4 000 лв на всеки един от заявителите, т.е. да не остава заявител, който няма да получи никаква помощ“, разясни д-р Темелков, който предвижда, след гласуването на тазгодишния бюджет на Община Благоевград, средствата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми да бъдат в размер на 120 000 лв.
Данните сочат, че от 2012 година насам броят на заявителите не расте, а в последните година има едно постоянство в цифрата от порядъка на 25-30 човека, които кандидатстват годишно.
„Началото на 2012 година, когато са моите наблюдения, тогава кандидатстваха по 60-70 човека, сега вече кандидатстват 1/3 по-малко. Може би просто самият стандарт на живот е по-добър, може би хората живеят по-добре и нещата се случват по естествен път, не са толкова хората, които се оплакват от репродуктивни проблеми. Това са моите наблюдения за областта“, каза в ефира на Радио Благоевград д-р Антон Темелков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене