Д-р Красимира Косева: Подготовката за детска градина започва от лятото

Притеснявате се, че на есен, когато детето тръгне на ясла или детска градина ще боледува често. Ето какво може да направите…

 

 

д-р Красимира Косева, общопрактикуващ лекар и педиатър

Тръгването на ясла или детска градина често води до повишена заболеваемост, дори при деца, които до този момент са били напълно здрави. Как можем да ги подготвим, така че да не се стига до често боледуване?

Добре е подготовката за ясла или градина да започне още през летните месеци. Това важи както за децата, които тръгват за първи път на детска градина, така и за тези, които са били в лятна ваканция за месец-два.

Нека не забравяме, че наред с индивидуалните особености на всеки организъм, така и психическият стрес е основна причина за по-честите здравни проблеми през този период. Детето попада в чужда среда, отделя се от семейството си и влиза в нов колектив с нов дневен режим, при нови правила и в непозната среда. За да се избегне нежеланият прекомерен стрес, родителите трябва да се погрижат и да го подготвят психически. Дори и след кратко прекъсване през лятото адаптацията е трудна, ако малкото не е настроено положително към детската градина.

Майката, разкъсвана от необходимостта да се върне на работа и да остави детето в ръцете на чужди хора, често преживява тежко раздялата. Това много затруднява процеса на адаптация, тъй като детето усеща нейните емоции. Нека работещите майки да разберат, че отделяйки се от детето не стават по-лоши родители. Напротив, даже тази „раздяла“ прави детето по-независимо.

За по-плавен преход е задължително промяната в дневния режим да се отработи по-рано. Ако детето е свикнало да си ляга късно, тогава сутрин ще се буди трудно и с нежелание ще тръгва към градината.

Стресът от промяната в дневния режим, постъпването в детската градина или дори раждането на следващо дете в семейството, може да отключи заболявания. Могат да се появят алергични реакции, да започнат чести боледувания. Сякаш така по-голямото дете търси вниманието на родителите си, което му е било отнето покрай грижите за новороденото. В тези случаи съветът ми е то да бъде приобщено към грижите за бебето. Така по-бързо ще свикне с мисълта, че вече не е единствено и не е забравено. Същата емоция завладява детето и при раздяла на родителите. Много са важни посланията, които майката изпраща към него, за да е то в добро психическо състояние и да не боледува.

След постъпване в детската градина чест проблем се явява постоянната, т. нар. „градинска хрема“. Какви са съветите Ви за лечението й?

Нека припомня, че хремата е резултат от възпаление на лигавицата на носа, вследствие на попадане върху нея на външни агенти. Това може да са най-често вируси, при около 70-80 % от случаите, по-рядко бактерии и частици от околната среда. Хремата е естествена реакция на носната лигавица за противодействие на инфекцията чрез активиране на собствените защитни сили.

Родителите не бива да правят трагедия от първите признаци на новопоявила се носна секреция и да бързат към лекарския кабинет. Ако детето няма алергии, може да се използва за промивка отвара от лайка, към която е прибавена лъжичка мед и щипка сода бикарбонат. От нея се накапва няколко пъти дневно в носа. Друго средство за бърза реакция е разтвор от 5 капки клеева тинктура, добавени в 10 мл физиологичен разтвор или сребърна вода. Може да се използват и някои хомеопатични продукти, които имат свойството да облекчават хремата, включително и да подпомогнат бързото оздравяване.

Най-доброто средство, разбира се, е профилактиката на т. нар. “градинска хрема“. За целта могат да се използват Шуслерова сол №3 и Цинабсин – 3 пъти дневно по 1 табл. от всяко, за около 2-3 седмици. Добър и бърз ефект за лечение на хрема има и назалният хомеопатичен спрей Инфлуназал, който е подходящ за приложение от кърмаческа възраст.

Как можем да подсилим имунитета през лятото?

В ранното детство имунитетът е незрял и е добре да помислим как да подсилим детския организъм преди есента и епидемичния сезон. Хомеопатията предлага добри възможности, освен това е подходяща както за детето в ясла и градина, така и за бебето.
Съветвам родителите да започнат профилактиката поне един месец преди тръгването на детска градина, още през лятото. Една от възможностите е Имунокинд – хомеопатичен препарат, с който се постига добър ефект. Приемът е лесен: 3 пъти по 1 таблетка дневно в продължение на 3 месеца. При кърмачетата таблетката се разтваря във вода.

Изследванията показват, че децата, които приемат имуностимулиращи препарати, боледуват по-малко в периоди на бум на вирусните инфекции.

Освен за укрепване на имунитета, хомеопатията помага и в емоционално отношение. Имунокинд действа в няколко насоки. Една от съставките му – калциев карбонат, повлиява положително адаптацията на детето в новата среда. Помага на деца, които са плашливи и неспокойни. Калциум фосфорикум подобрява калциевата обмяна, особено важна в периоди на ускорен растеж и подпомага справянето с умората и изтощението.

За укрепване на имунитета има и комбинация от Шуслерови соли, която е подходяща за цялото семейство. Соли №3, 6 и 7, по 2 таблетки от всяка се дават ежедневно на децата. Приемат се за 2-3 месеца.

Родителите не бива да забравят, че имунопрофилактиката не може да замести разнообразното и здравословно хранене с пресни плодове и зеленчуци. В детското меню задължително трябва да присъстват също месо, млечни продукти, риба, зехтин, продукти, богати на Омега 3 мастни киселини.

/puls

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене