Млада благоевградчанка дари косата си за направата на перуки за онкоболни

19-годишната благоевградчанка Антоана Филчева, която в момента е първокурсничка по фармация в София, се раздели с близо 40 см. от своята коса и я дари за направата на перуки за хора с онкологични заболявания, предаде „Фокус“.

В навечерието на Световния ден за борбата с рака на гърдата, който отбелязахме на 4 февруари, младото момиче посетило един от фризьорските салони в Благоевград, където с помощта на фризьора Александър Филипов и неговия екип успели да доведат благородното начинание до финала.Пред „Фокус“ Антоана сподели, че косата си е дарила към Асоциация „Промени живота си сега!“.

„Моята цел през последните 2 години бе да „отгледам“, метафорично казано, коса с дължина над 30 сантиметра. Отрязахме около 38 – 40 сантиметра от косата ми под формата на плитка, след което я поставих в прозрачен плик със специален формуляр и я изпратих на посочен адрес. Важно за самото даряване е, че косата трябва да е около и над 30 сантиметра, не трябва да е боядисвана, къдрена или химически третирана“, каза още тя.

Младото момиче допълва, че не й е било трудно да опази косата си максимално естествена, въпреки че нейните връстнички често прибягвали до промени в косите си.

„Да, трябваше да се ограничавам, тоест никога през живота си не си бях боядисвала косата, изправяне и къдрене при мен имаше максимум два – три пъти в годината и то само за специални поводи, като например абитуриентския ми бал.

След бала, вследствие на третирането при направата на професионална прическа, косата ми беше по-изтощена. Наложи се да я подстрижа няколко сантиметра и да изчакам отново да порасне, за да достигна необходимата дължина“, обясни Антоана Филчева.

Студентката добави, че да дари косата си е било кауза за нея, която си поставила преди няколко години.

„За мен смисъла на живота е да правим другите щастливи. По този начин аз дарявам себе си с щастие, след като виждам възможност да помогна на някого, било чрез косата си или по друг начин. Моето послание е да предаваме добро, защото доброто крепи човек и то ще ни помага и съпътства през целия живот“, подчерта Антоана Филчева.

След години пазене на косата, за да завърши целта си успешно, днес 19-годишното момиче е с изцяло нова визия и златни кичури в косите, а семейството, близките и приятелите ѝ не само, че приемат промяната добре, но и се радват, че в България има млади хора, които са готови да жертват себе си и личната си суета, за да направят някой друг човек щастлив.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене