През пролетта ще бъдат подновени проучванията на античен град Хераклея Синтика край Петрич

През пролетта отново ще започнат проучванията на античен град Хераклея Синтика край Петрич, каза за БТА ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински. Той допълни, че предстоят три месеца интензивна работа.

Бих искал да завършим проучването на големия канал Клоака Максима и то в неговата най-висока част, каза проф.Вагалински. Той обясни, че има желание да продължат работа и на акропола. Там намерихме много интересна информация, която попълни широки празноти в историята на Хераклея Синтика, каза ръководителят на разкопките.

Проф. Вагалински обясни, че в държавния бюджет е предвидено целево финансиране в размер на 300 хил. лева за разкопките на античния град край Петрич. По думите му такова финансиране, освен за Хераклея Синтика, има и за още няколко обекта в страната, допълни той. Очевидно държавата е преценила, че тези обекти са много стойности, добре ги ръководи Общината, добре ги социализират и ние, археолозите, си вършим добре работата, каза той.

Парите ще бъдат преведени от Министерски съвет на Министерство на културата и след това трябва да се сключи съответния договор с Националния археологически институт с музей при БАН, където работя, каза проф.Вагалински.

Той посочи, че ежегодно обектът получава и финансиране от Община Петрич, което допълва възможностите за проучване. Към момента все още няма информация какво е заложено в общинския бюджет за 2024 година. Проф. Вагалински допълни, че мащабният проект за социализация на античния град, който Общината провежда, се развива добре, а обектът става все по-атрактивен и все по-отворен.

По време на публичното обсъждане на бюджета на общината зам.-кметът Минка Салагьорова каза, че през настоящата година ще продължат да се изпълняват дейности по проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на обект „Античен град Хераклея Синтика“ и прилежащи некрополи“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене