Мая Манолова към КЗП: Незабавна забрана за повишаване таксите на телекомите, съд и максимални глоби

Едностранното повишаване на таксите на мобилните оператори нарушава поне 5 законови текста

„Настояваме незабавно да задължите мобилните оператори в 14-дневен срок да отстранят от общите си условия неравноправните клаузи за индексация. Второ, да заведете дело в съда, в което да искате обявяването на тези клаузи за нищожни. И трето, да им наложите максималната глоба, предвидена за подобни нарушения в сега действащия закон.“ Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова по време на заседание на Комисията за защита на потребителите, която обсъждаше клаузите в договорите на трите мобилни оператора, позволяваща им ежегодно повишаване таксите им и по вече сключени договори. От гражданската органзиация са изпратили подробно становище до КЗП, в което посочват 5 законови текста, които са нарушени с клаузите за индексация.

Според бившия омбудсман тези клаузи са нищожни, защото не са индивидуално договорени, а са в договорите на всички потребители. Те позволяват на операторите да повишават цените си с индекса на потребителските цени, но при неговото намаляване не предвиждат реципрочно намаляване на таксите. На следващо място увеличението на таксата по време на вече сключени договори не дава възможност на потребителите едностранно да се откажат от тях без налагането на санкция, каквото е европейското изискване. Същевременно с това потребителите не могат да преценят икономическите последствия от сключването на договора, защото не знае как тя ще се повиши през следващите години.

Мая Манолова настоя освен за отмяна на таксите към мобилните оператори и за налагане на максималната глоба по закон в размер на 50 000 лв за прилагането на неравноправна клауза, която е обявена за такава от съда, като критикува държавните институции, които от 2019г. не са изпълнили европейската директива, определяща санкция за неравноправни клаузи в договорите в размер на 4% от оборота или не по-малко от 2 000 000 евро. От Изправи се.БГ изчислиха, че това би означавало глоба в размер на 120 млн лв за трите оператора. Едновременно с това според Манолова този казус може да се счита и затакъв с трансграничен елемент, който позволява налагане на максималните санкции в европейското и българското зяконодателство.

Във връзка с привеждането на евопейската директива към българското законодателство от гражданската платформа заявиха, че ще се обърнат към министъра на икономиката с искане за законови промени, които да предвидят по-високите европейски санкции за мономолистите, да съставят регистър на неравноправните клаузи, защото по думите на бившия омбудсман в момента съдебните решения, които обявяват за нищожни клаузи от договори на мобилните оператори е възможно да не стигат до знанието на КЗП или регулаторът да си затвори очите и да не наложи санкции на монополите с извинението за липса на информация за прогласени със съдебни решения неравноправни клаузи, както случаи са налични.
„Исканията за промени в законодателството и за прекратяване на слугинажа на телекомите и на всички монополисти ще отправим към министъра на икономиката.“ – завърши изказването си в защита на потребителите Мая Манолова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене